Home » D:News » E riscant să consumăm băuturi din anumite tipuri de ambalaje. Care sunt acestea?

E riscant să consumăm băuturi din anumite tipuri de ambalaje. Care sunt acestea?

E riscant să consumăm băuturi din anumite tipuri de ambalaje. Care sunt acestea?
Publicat: 16.12.2014
Dozele de aluminiu sunt „căptuşite” la interior cu un strat de material ce conţine bisfenol A (BPA), un compus chimic prezent şi în sticlele de plastic şi care are efecte nocive asupra sănătăţii. Ambalajul cel mai puţin dăunător este cel de sticlă, spun specialiştii.

Deşi efectele BPA asupra organismului uman sunt foarte controversate, studii tot mai numeroase arată că expunerea la acest compus poate avea consecinţe negative asupra sistemului cardiovascular şi asupra sistemului endocrin.

Pentru a testa efectele BPA, cercetătorii din Coreea de Sud au oferit unui număr de 60 de adulţi de peste 60 de ani lapte de soia, fie din doze de aluminiu, fie din sticle de… sticlă. 

După ce subiecţii au consumat băutura, analizele de urină au arătat că aceia care băuseră din doze metalice aveau în organism niveluri de BPA cu până la 1.600% mai mari decât cei care băuseră din sticle. 

De asemenea, tensiunea arterială crescuse semnificativ la cei care băuseră din cutiile metalice, în doar câteva ore. Dacă până acum fuseseră studiate mai cu seamă efectele expunerii cronice la BPA,  acesta este unul dintre primele studii care evidenţiază efectele negative produse chiar de o singură expunere la acest compus.

Chiar dacă un episod izolat de creştere a tensiunii nu este neapărat periculos, oamenii ar trebui totuşi să se gândească mai bine înainte de a recurge la consumul regulat de băuturi din doze metalice sau sticle de plastic. 

O creştere de 5 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice, după consumul a două doze de băuturi, poate provoca probleme semnificative din punct de vedere clinic, mai ales la persoanele cu boli de inimă sau hipertensiune, a spus unul dintre cercetători, adăugând că speră că, pe viitor,  producătorii vor avea în vedere, pentru ambalarea băuturilor, soluţii alternative mai sănătoase decât dozele metalice care conţin BPA în stratul interior. 

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase