Home » D:News » Videoclipurile de pe YouTube sugerează că alcoolul îi face pe oameni atractivi, amuzanţi şi populari

Videoclipurile de pe YouTube sugerează că alcoolul îi face pe oameni atractivi, amuzanţi şi populari

Videoclipurile de pe YouTube sugerează că alcoolul îi face pe oameni atractivi, amuzanţi şi populari
Publicat: 24.02.2015
Un studiu care a analizat videoclipurile de pe YouTube arată că utilizatorii cred că alcoolul îi face pe oameni atractivi, amuzanţi şi populari, iar consumul de astfel de băuturi are puţine consecinţe negative, potrivit dailymail.co.uk.

O căutare pe platforma online YouTube după termenul „drunk” (beat, în limba engleză, n.r.) afişează peste 10,7 milioane de rezultate.

Pentru a studia cum înfăţişează aceste videoclipuri consumul de alcool şi pericolele asociate, cercetătorii au analizat 70 dintre cele mai relevante şi populare înregistrări video legate de alcool publicate pe platforma de partajare de fişiere video.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în universul YouTube alcoolul este amuzant, consumatorii sunt bărbaţi atrăgători, iar starea de ebrietate are puţine consecinţe.

„Mai multe studii au arătat o legătură între urmărirea de filme care prezintă consum de alcool în cantităţi mari şi comportamente legate de consumul de alcool”, a declarat Dr Brian Primack, profesor asociat de medicină pediatrică la Univesitatea din Pittsburgh.

„Modul de realizare a studiilor iniţiale face greu de stabilit dacă expunerea a influenţat comportamentele sau dacă oamenii care consumă alcool sunt atraşi de conţinut care prezintă consumul de alcool. Totuşi, studii mai recente au stabilit că expunerea la conţinut care prezintă consum de alcool influenţează comportamentele”, a spus Primack.

Savantul a precizat că platforma YouTube nu a fost folosit până în prezent în cadrul studiilor din acest punct de vedere şi cu un mare grad de rigoare.

„YouTube este un canal important de studiat din mai multe motive. Dacă vrei să înveţi ceva în general, de cele mai multe ori cauţi informaţii pe Google. Totuşi, din ce în ce mai mulţi indivizi apelează în prezent la YouTube pentru căutările lor, pentru că furnizează informaţie scrisă, vizuală şi discuţii de grup, toate la un loc”, a declarat specialistul american.

Primack şi colegii săi au studiat 70 dintre cele mai relevante şi populare clipuri video de pe YouTube legate de consumul de alcool. Termenii de căutare au fost „drunk” şi sinonime ale acestuia.

Savanţii au creat apoi 42 de coduri în şase categorii. Acestea erau caracteristici video, date socio-demografice ale protagoniştilor, prezentarea alcoolului, gradul de utilizare a alcoolului, caracteristici asociate cu alcoolul şi consecinţe ale consumului de alcool.
Fiecare videoclip avea o durată de circa patru minute, iar numărul total de vizualizări ale înregistrărilor studiate a depăşit 250 de milioane.

Potrivit lui Primack, videoclipurile tindeau să aibă mai mulţi protagonişti masculini decât feminini, iar aproximativ jumătate dintre înregistrări (44%) făceau referire la o anume marcă de bătură alcoolică. În total, 55 de mărci diferite de alcool apăreau în cele 70 de videoclipuri.

În timp ce starea de ebrietate era prezentată în mod frecvent, în 86% dintre clipuri, doar 7% dintre înregistrări conţineau referiri la dependenţa de alcool şi sevraj.

Videoclipurile care prezentau aspecte comice aveau mai multe aprecieri („Like”), comparativ cu cele în care nu era prezentat nimic amuzant. Ele au generat un „sentiment pozitiv” în măsură mai mare atunci când era menţionat numele unui brand de alcool, când numele băuturii spirtoase era precizat şi când conţineau „elemente atractive”.

Elementele atractive erau catalogate în funcţie de cât de atrăgători erau protagoniştii fiecărei înregistrări.

Sentimentul pozitiv din videoclipuri era mult mai redus când erau prezentate consecinţe emoţionale sau fizice negative ale consumului de alcool. De exemplu, înregistrările care prezentau imagini cu oameni care se rănesc primeau mai puţine aprecieri.

Totodată, băuturile cu conţinut ridicat de alcool, precum băuturile spirtoase şi vinul, erau mai des prezentate decât berea.

„Nu suntem siguri de ce băuturile spirtoase sunt prezentate în mod obişnuit, mai ales că berea este consumată cel mai adesea în Statele Unite ale Americii, iar cele mai multe videoclipuri provin din Statele Unite. Motivul poate fi că băuturile spirtoase au un conţinut ridicat de alcool, iar utilizatorii pot considera că este mai şocant şi mai interesant să publice şi/sau să vizioneze materiale legate de acest tip de băuturi”, a declarat Brian Primack.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase