Prima pagină D:News

Un mormânt celtic vechi de 2.500 de ani, descoperit în Franţa

Redactia Descopera.ro | 03.08.2015 | ● Vizualizări: 1165
Sursa foto: Live Science     + zoom
Galerie foto (1)

Mormântul, vechi de 2.500 de ani, al unui prinţ celt, bogat în artefacte greceşti şi etrusce, a fost descoperit în localitatea Lavau din regiunea franceză Champagne, iar specialiştii spun că este unul dintre cele mai mari mausolee din epoca fierului găsite până în prezent, potrivit dailymail.co.uk.

Prinţul celtic, care a fost înmormântat împreună cu carul său de luptă, a trăit în secolul al cincilea î.e.n. - sfârşitul primei epoci a fierului, cunoscută pentru utilizarea pe scară largă a acestui metal.

În mormânt - ce include o cameră mortuară centrală de 14 metri pătraţi, care este încă sigilată - arheologii au găsit o adevărată comoară de artefacte, printre care şi un cazan din bronz, decorat cu zeităţi greceşti, folosit pentru vin.

Mausoleul se numără printre cele mai mari din acea perioadă descoperite până în prezent, spun autorii descoperirii, specialiştii de la Institutul naţional de cercetări arheologice din Franţa.

Descoperirea poate oferi noi informaţii despre comerţul practicat în epoca de fier europeană, spun specialiştii. Obiectele din fier şi ceramică descoperite în acest sit sunt dovezi ale schimburilor comerciale care aveau loc între populaţiile mediteraneene şi celţi.

La sfârşitul secolului al şaselea şi începutul secolului al cincilea î.e.n., au început să se dezvolte oraşe stat etrusce şi greceşti în zona în care în prezent se află sudul Franţei. Negustori mediteraneeni, în căutare de sclavi, metale şi alte bunuri preţioase, au deschis căi comerciale cu celţii continentali.

Situl funerar este cercetat din octombrie 2014, iar specialiştii, care au descris descoperirea drept "excepţională", cred că vor încheia săpăturile la sfârşitul lunii martie.

Sursa: Mediafax