Home » D:News » VIDEO – Prima filmare cu epava navei japoneze de război descoperită de cofondatorul Microsoft, Paul Allen

VIDEO – Prima filmare cu epava navei japoneze de război descoperită de cofondatorul Microsoft, Paul Allen

Publicat: 19.03.2015
Nava japoneză de război Musashi, cuirasatul care conducea atacul forţelor navale ale Imperiului Japonez din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cele mai mari şi mai avansate din punct de vedere tehnologic bastimente construite vreodată.

Dimensiunea colosală a navei a întruchipat ambiţiile japonezilor, în timp ce înfrângerea sa, în timpul bătăliei din Golful Leyte, în octombrie 1944, a devenit un simbol al unei strategii navale defectuoase. Acum, după căutări care au durat aproape un deceniu, o echipă de cercetători sponsorizată de cofondatorul Microsoft, miliardarul Paul Allen, a descoperit epava navei Musashi pe fundul Mării Sibuyan, din Filipine.

Musashi a fost lansată pe mare în 1942, alături de nava ”soră” Yamato. Un an mai târziu a devenit nava centrală din flota Marinei Imperiale Japoneze. Cele două vase au fost printre cele mai mari şi mai puternice nave de război construite vreodată, măsurând 263 de metri şi cântărind 73.000 de tone. Înălţimea lor atingea 56 de metri, echivalentul unei construcţii cu 16 etaje. Echipate cu arme de 56 de centimetri, cele mai mari şi mai puternice arme instalate vreodată pe un bastiment, Yamato şi Musashi au avut misiunea de a lupta împotriva unei forţe navale superioare, cea a Statelor Unite.

Iniţial, japonezii au fost reticenţi să folosească cele două nave, însă, în urma unor pierderi uriaşe suferite în bătălia de la Midway (1942) şi în bătălia din Marea Filipine (1944), cele două bastimente au fost aruncate în luptă. În ciuda dimensiunii impunătoare, Musashi nu avea suficientă protecţie aeriană şi s-a dovedit vulnerabilă şi în faţa torpilelor inamice. După ce a luat foc şi a început să piardă din puterea elicelor, avioanele americane de război au dat ultima lovitură.

Musashi a fost lovită de 25 de torpile într-un interval de patru ore. Circa 1.000 de membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa, inclusiv căpitanul, în timp ce alţi 1.300 de marinari au fost salvaţi de navele japoneze din apropiere.

În ultimii 70 de ani, ”vânătorii de epave” au încercat să identifice locul în care s-a scufundat cuirasatul. Echipa de cercetători finanţată de Paul Allen a căutat timp de opt ani, consultând arhivele din patru state, precum şi date privind topografia submarină, înainte de a lansa un iaht şi un vehicul operat de la distanţă pentru a efectua căutările pe fundul mării. La începutul lunii ai au anunţat găsirea navei, la o adâncime de peste 900 de metri în Marea Sibuyan din Filipine.

Din imaginile filmate la faţa locului reiese că bastimentul a explodat după ce s-a scufundat. Printre cei care au urmărit filmarea se numără şi japonezul Shigeru Nakajima, unul dintre supravieţuitorii bătăliei de la Leyte. Acum în vârstă de 94 de ani, Nakajima le-a spus jurnaliştilor străini că este ”sigur” că este vorba despre Musashi, după ancoră şi sigiliul imperial surprinse în imagini. Rămas fără cuvinte, supravieţuitorul le-a transmis mulţumiri cercetătorilor care au găsit epava.

Sursă: History

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase