Home » D:News » Avertismentul cercetătorilor: rezervele subterane de apă de pe Pământ se epuizează rapid

Avertismentul cercetătorilor: rezervele subterane de apă de pe Pământ se epuizează rapid

Publicat: 19.06.2015
Avertismentul cercetătorilor: rezervele subterane de apă de pe Pământ se epuizează rapid
Peste jumătate din rezervele subterane de apă din lume se epuizează în ritm alert, potrivit unui studiu apărut marţi în revista 'Water Resources Research', elaborat pe baza datelor obţinute de sateliţi ai Agenţiei spaţiale americane (NASA), informează EFE miercuri.

În perioada 2003-2013, din cele 37 mari rezerve subterane de apă ale planetei, 21 au pierdut cantităţi de apă mai mari decât cele pe care le-au primit. Iar în cazul a 13 dintre cele 21, nivelul apei a scăzut considerabil.

Situaţia este ‘destul de critică’, având în vedere că aceste rezerve subterane asigură 35 % din apa folosită de omenire, a apreciat Jay Famiglietti, cercetător la NASA şi la Universitatea California.

‘Dată fiind viteza cu care consumăm rezervele mondiale de apă subterană, este nevoie de un efort global pentru a stabili cantitatea care ne rămâne’, a atras el atenţia.

Datorită datelor furnizate în cadrul misiunii ‘Gravity Recovery and Climate Experiment’ (GRACE) a NASA, oamenii de ştiinţă au descoperit că rezervele subterane de apă cele mai ameninţate se găsesc în zone sărace şi suprapopulate, precum India, Pakistan şi nordul Africii.

Citeşte articolul integral în Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase