Sună alarma. Apeşi butonul de ”snooze” (amânare) şi rămâi vreme de câteva minute într-o stare de somnolenţă, între somn şi momentul în care urmează să te trezeşti, o stare hipnopompică. Când te trezeşti eşti ameţit şi dezorientat din cauza inerţiei somnului. Aceasta dispare, în mare parte, la zece minute după ce te dai jos din pat, însă, în unele cazuri poate dura chiar şi câteva ore. În această perioadă, temperatura corpului este scăzută, dar tensiunea începe să crească. Nivelul de cortizol, un hormon asociat cu stresul, creşte cu 50%. Urmează duşul.
După o oră e timpul să bei o cafea şi să iei micul dejun. Cercetătorii recomandă să mirosiţi cafeaua înainte de a o bea deoarece 75% din bucuria aromelor este dată de miros. Când ajungi la muncă, activitatea cerebrală este la un nivel de vârf. Cei mai mulţi oameni se pot concetra cel mai bine la două ore şi jumătate respectiv patru după ce se trezesc. Dimineaţa uităm, în medie, cinci lucruri, iar la prânz în jur de 14. La tineri s-a observat o inversare, ei devenind mai activi după-amiaza şi seara. Seara, însă, ceasul nostru biologic nu mai produce proteinele implicate în memoria pe termen lung, de aceea nu este recomandat să înveţi pentru un examen cu o seară înainte.
Studiile arată că este recomandat să faci mişcare în a doua parte a zilei, în jurul orei 16:30, când se formează cu 20% mai multă masă musculară decât în cazul exerciţiilor făcute dimineaţa. Căile respiratorii sunt mult mai deschise, inima funcţionează mult mai eficient, iar timpul de reacţie este la un nivel optim. Multe dintre aceste lucruri au legătură cu temperatura corpului care creşte în a doua parte a zilei. Cele mai multe recorduri sportive au fost realizate între 14:30 şi 20:00.
Dacă ieşi cu nişte prieteni trebuie să ştii că aşa-numita oră de cocktail, la 18:00, este ideală în sensul că organismul face faţă mult mai bine la consumul de alcool atunci decât, spre exemplu, la ora 21:00.
Ora 23:00 este cea mai populară pentru activităţi sexuale. Acest lucru are mai multă legătură cu constrângerile sociale decât cu felul în care funcţionează corpul uman. În realitate, nivelul de testosteron este mult mai scăzut seara, vârful fiind înregistrat la ora opt dimineaţa.
Când te pregăteşti de culcare, în corp se eliberează melatonină, un hormon produs de glanda pineală şi implicat în regularea ritmului circadian.
Sursă: Science Alert