Home » D:News » Un student român pune la dispoziţia refugiaţilor casa sa. „Bunicul meu şi familia sa au fost expulzaţi din Bucovina de Nord”

Un student român pune la dispoziţia refugiaţilor casa sa. „Bunicul meu şi familia sa au fost expulzaţi din Bucovina de Nord”

Un student român pune la dispoziţia refugiaţilor casa sa. „Bunicul meu şi familia sa au fost expulzaţi din Bucovina de Nord”
Publicat: 11.09.2015
Un student român din Milano a decis să îşi pună la dispoziţie casa sa din Arad pentru a fi folosită de refugiaţii din Siria care ar putea ajunge în România, tânărul argumentându-şi gestul prin faptul că bunicul său a fost expulzat de ruşi din Bucovina.

Tudor Cârstoiu are 26 de ani şi a plecat din Arad în urmă cu şase ani, pentru a studia la Universitatea Comercială „Luigi Bocconi” din Milano, iar casa sa, aflată la 60 de kilometri de Arad, în localitatea Şilindia, a rămas liberă, astfel că a decis să o pună la dispoziţia unor sirieni care au fugit din calea războiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În prezent, arădeanul urmează un master în economia şi managementul inovaţiei şi este consultant IT/cercetător în domeniul economiei digitale.

Tudor Cârstoiu spune că a fost marcat de criza refugiaţilor pe fondul unei probleme similare din istoria familiei sale, astfel că a decis să se implice şi să ajute oameni care au fugit de război.

”Cred că în astfel de momente trebuie să fim alături de oamenii care au rămas pe drumuri. Fac asta şi pentru că bunicul meu şi familia sa au fost expulzaţi din Bucovina de Nord. Ruşii i-au scos cu armele din casă. Familia mea ştie ce înseamnă să treci printr-o astfel de dramă”, spune Tudor Cârstoiu.

Tânărul consideră că refugiaţii ”nu trebuie trataţi ca o problemă, ci ca o oportunitate”.

”Trebuie să ţinem cont şi de scăderea natalităţii şi îmbătrânirea populaţiei în Europa. De aceea cred că ambele părţi au de câştigat, atât refugiaţii cât şi ţările care îi vor găzdui. Istoria a dovedit că acolo unde există diversitate şi este acceptată, există şi prosperitate”, a declarat arădeanul corespondentului MEDIAFAX.

El oferă o casă tradiţională, cu trei camere, pe care a cumpărat-o împreună cu mama sa în urmă cu doi ani.

Locuinţa este liberă în acest moment, deşi mama tânărului locuieşte acolo şase luni pe an, în restul timpului fiind plecată din ţară. Cu toate acestea, familia de arădeni a decis să ofere casa pe termen nelimitat.

Studentul spune că are doar câteva condiţii pentru viitorii locatari: să nu fie radicali religioşi, cel puţin un membru al familiei să fie vorbitor de limba engleză, oamenii să îşi dorească să înveţe limba română, să fie gospodari şi să aibă grijă de locuinţă.

Arădeanul – care spune că aşteaptă să fie contactat de autorităţi, dacă România va decide să găzduiască refugiaţi – îşi doreşte ca gestul său să fie urmat şi de alţi români, amintind că multe dintre oraşele noastre au fost construite şi cu ajutorul imigranţilor.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase