Home » D:News » Consumul de cafea, mult mai vechi decât se credea. Unde a fost băută prima oară

Consumul de cafea, mult mai vechi decât se credea. Unde a fost băută prima oară

09.17.2015
Consumul de cafea, mult mai vechi decât se credea. Unde a fost băută prima oară
Relaţia de dragoste dintre oameni şi cafeină durează de foarte mult timp, mai mult decât se credea înainte, conform unui studiu desfăşurat la Universitatea din New Mexico care indică faptul că în regiunea de sud-vest a Americii de Nord se consuma aşa-numita "băutură neagră" încă de acum 1.200 de ani, informează cnet.com.

În general se credea că povestea consumului de cafeină a început în Etiopia, locul de origine al plantei de cafea arabică. De acolo, această plantă şi consumul de cafea s-a răspândit în Peninsula Arabia prin Yemen în secolul XV. Conform noului studiu însă, vechii locuitori ai zonei de sud-vest a Statelor Unite şi respectiv din nord-vestul Mexicului ar fi consumat cafeină încă din jurul anului 750 d.Hr.

„Acest studiu este important pentru că demonstrează călătoria nord-americană a două plante care conţineau cafeină — acestea erau folosite în schimburi şi consumate pe scară largă în (zona) de sud-vest”, conform coordonatorului acestui studiu, Patricia Crown, profesor de antropologie la Universitatea din New Mexico.

Cercetătorii au studiat reziduurile organice rămase pe fragmente foarte vechi de ceramică. Ei au analizat 177 astfel de fragmente descoperite în situri arheologice din zona de sud-vest a Americii de Nord, din diferite perioade istorice, pentru a descoperi dacă se consumau băuturi cu cafeină şi cât de răspândit era acest consum. Pe 40 dintre cele 177 de fragmente ceramice au fost identificate urme de cafeină.

Analiza acestora a dus la concluzia că vechii locuitori ai continentului nord-american consumau două tipuri diferite de băuturi din plante ce conţin cafeină, fără însă a fi vorba de planta de cafea propriu-zisă. Una dintre băuturi era obţinută din cacao, iar cealaltă din frunzele şi rămurelele unei specii de laur denumită Ilex vomitoria sau „yaupon” în limba amerindienilor.

Niciuna dintre aceste două plante nu creştea în sud-vestul nord-american, dar existau schimburi comerciale cu regiunile în care creşteau aceste plante.

Consumul băuturilor ce conţineau cafeină nu era însă un lucru banal, aşa cum este în prezent consumul de cafea. Astfel de băuturi era consumate doar la ocazii speciale, în diferite ritualuri, la întâlniri importante sau în scopuri medicinale.

Mai multe detalii despre acest studiu au fost publicate online de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Sursa: Agerpres