Home » D:News » Oraşul european în care nu puteţi circula cu mai mult de 30 kilometri pe oră

Oraşul european în care nu puteţi circula cu mai mult de 30 kilometri pe oră

Oraşul european în care nu puteţi circula cu mai mult de 30 kilometri pe oră
Publicat: 19.09.2015
Pentru prima dată în Franţa, o mare metropolă, Grenoble, se pregăteşte pentru generalizarea limitei de viteză de 30 kilometri pe oră pe întreg cuprinsul său, o decizie motivată de considerente de securitate şi de determinarea de a lupta împotriva poluării, informează AFP.

„Vom construi un oraş respirabil”, promite Eric Piolle, primar ecologist de un an şi jumătate al acestui oraş din sud-estul Franţei, de la poalele Alpilor, cunoscut pentru aerul poluat.

De la 1 ianuarie 2016, viteza va fi limitată la 30 kilometri pe oră pe 80% dintre rutele din oraşul cu 160.000 locuitori, faţă de numai 25% în momentul de faţă.

Această limitare va fi generalizată în alte 42 de subdiviziuni administrative ale oraşului Grenoble din cele 49 existente, care alcătuiesc o aglomerare urbană de peste o jumătate de milion de locuitori, a anunţat marţi comunitatea Grenobles Alpes Métropole.

Este pentru prima dată când în Franţa o aglomerare urbană de această dimensiune ia o astfel de decizie, în vigoare până acum în unele oraşe mai mici.

Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, s-a angajat la rândul său să generalizeze limita de viteză la 30 kilometri pe oră până în anul 2020.

Grenobles Alpes Métropole a subliniat că o viteză de 30 kilometri pe oră reduce riscul de deces de nouă ori în raport cu un şoc produs la viteza de 50 de kilometri pe oră.

„Un vehicul rareori ajunge la 50 kilometri pe oră în oraş. Aceste vârfuri de viteză cresc consumul, zgomotul de fond şi poluarea aerului pentru ca, în cele din urmă, să aibă un efect foarte mic asupra vitezei medii şi asupra timpului călătoriei”, a adăugat comunitatea.

„Maşina nu este singura responsabilă de poluare, dar micşorarea vitezei de circulaţie (…) este un început pentru o soluţie în acest sens”, susţine Eric Piolle.

Dincolo de trafic, oraşul Grenoble doreşte, de asemenea, să reinventeze spaţiul public prin intermediul vegetaţiei, să creeze facilităţi pentru copii, persoanele în vârsta şi biciclişti, zone de întâlniri şi pietonale.

De la sosirea la putere a ecologiştilor în martie 2014, Grenoble a devenit primul oraş european care interzice panourile stradale pentru a le înlocui cu copaci, menţionează AFP.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase