Home » D:News » Viaţa privată versus productivitate la locul de muncă. SOLUŢIA pe care au găsit-o suedezii

Viaţa privată versus productivitate la locul de muncă. SOLUŢIA pe care au găsit-o suedezii

Viaţa privată versus productivitate la locul de muncă. SOLUŢIA pe care au găsit-o suedezii
Publicat: 17.10.2015
Deşi cercetătorii ne spun mereu că este o idee rea să stăm mult la muncă, mulţi dintre noi petrecem cel puţin 50 de ore la serviciu pe motiv că vom obţine beneficii mai târziu. Un studiu publicat luna trecută şi care a analizat 600.000 de indivizi a atras atenţia că persoanele care lucrează cel puţin 55 de ore pe săptămână au un risc de 33% de a suferi un atac de cord, comparativ cu cei care lucrează doar 35 - 40 de ore.

Suedia se orientează, însă, către ziua de lucru de 6 ore cu scopul de a creşte productivitatea şi de-ai face pe oameni mai fericiţi.

Angajatorii din întreaga Suedie deja au implementat schimbările, mergând pe ideea să obţină mai mult într-un timp mai scurt şi a se asigura că oamenii au energie şi pentru viaţa lor privată.

Centrul Toyota, din Gothenburg – al doilea oraş după mărime din Suedia, a făcut această trecere la ziua de lucru de şase ore în urmă cu 13 ani. Rapoartele companiei arată că personalul a devenit mai fericit, iar profitul a înregistrat o creştere în acest timp.

Un dezvoltator de aplicaţii, Filimundus, cu sediul în Stockholm, a introdus ziua de muncă de şase ore anul trecut. „Ziua de lucru de opt ore nu este la fel de eficientă cum se crede,” a declarat pentru revista Fast Company, CEO-ul companiei Filimundus, Linus Feldt.

„Să stai concentrat pe un lucru anume, timp de 8 ore, este o provocare imensă. Cu scopul de a ne ajuta angajaţii să facă faţă provocării, am iniţiat o imixtiune în mersul lucrurilor şi în pauze pentru a face ziua de lucru suportabilă. În acelaşi timp, avem greul de a gestiona viaţa noastră privată în afara muncii”, afirmă el.

Linus Feldt a mai menţionat că angajaţii nu au voie să intre pe reţelele sociale, iar şedinţele au fost reduse la minimum.

Potrivit CEO-ului companiei Filimundus, noul format al zilei de lucru le-ar asigura oamenilor  suficientă energie să îşi vadă şi de viaţa lor privată după ce pleacă de la muncă, ceea ce poate fi dificil în formatul de opt ore pe zi lucrate.

Şi medicii şi asistentele medicale, în unele spitale din Suedia, au trecut deja la un program de lucru de şase ore.

Sursa: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase