Prima pagină D:News

Motivul pentru care este bine să dormi învelit cu o pătură grea

Redactia Descopera.ro | 02.13.2016 | ● Vizualizări: 6025

Cu toţii vrem să ne trezim odihniţi în fiecare zi, nu doar în weekend, însă acest lucru nu este mereu posibil.

Mai multe studii realizate de cercetători din Statele Unite au arătat că somnul apare mai rapid cu cât pătura este mai grea. Motivul este simplu: atingerile uşoare excită sistemul nervos, în timp ce cele puternice, dar blânde îl calmează. Acest lucru funcţionează pentru majoritatea oamenilor.

Numele ştiinţific este ”stimulare prin presiune profundă” (deep pressure touch stimulation sau DPTS).  Presiunea produndă acţionează ca un fel de masaj: te relaxează, eliminând stresul şi oferindu-ţi senzaţia de comfort.  Acest lucru este la fel ca atunci când cineva ne ridică în braţe, ne îmbrăţişează sau ne bate pe umăr.

Păturile grele se mulează pe corpul tău ca o îmbrăţişare călduroasă. Presiunea exercitată de aceasta funcţionează în aşa fel încât relaxează sistemul nervos şi duce la producerea serotoninei, ”hormonul fericirii”, care se transformă apoi în melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea ritmului circadian.Greutatea păturii acţionează ca o terapie prin atingere profundă şi acţionează asupra receptorilor din întregul corp. Când aceşti receptori sunt stimulaţi, corpul se relaxează şi transmite creierului senzaţia de siguranţă şi confort. De asemenea, şi producţia de serotonină este în crestere în acel moment.

Mai multe studii au demonstrat importanţa păturilor grele în terapiile pentru vindecarea anxietăţii la diverşi pacienţi sau în cazul copiilor hiperactivi, iar rezultatele au fost un succes total, scrie Brightside.me.

Greutatea păturii depinde de preferinţele personale şi de greutate, însă pentru adulţi este recomandată o pătură cu o greutate între 5 şi 14 kilograme. Cu toate acestea, păturile grele nu se recomandă dacă suferi de vreo problemă respiratorie sau tocmai ai suferit vreo operaţie.

Sursa: Gândul

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI