Home » Istorie » Legătura puternică dintre aceste mari companii şi Hitler. Una dintre popularele băuturi de la Coca-Cola a fost creată iniţial pentru nazişti – FOTO

Legătura puternică dintre aceste mari companii şi Hitler. Una dintre popularele băuturi de la Coca-Cola a fost creată iniţial pentru nazişti – FOTO

Publicat: 08.05.2016
Cei mai mulţi oameni ar putea ghici că Volkswagen a avut rădăcini naziste, mai ales că acesta a fost unul dintre brandurile de automobile preferate ale lui Hitler.

Cu toate acestea, există sute de nume de companii super-cunoscute, precum Coca-Cola şi Kodak, care, de asemenea, au colaborat cu Germania nazistă.

Coca-Cola

Coca-Cola este, fără îndoială, un brand american iconic. Chiar dacă Reich-ul german a numit, aparent,  această băutură răcoritoare ca fiind frivolă, publicul german a iubit-o şi a refuzat să renunţe la ea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Coca-Cola a fost acuzată că a jucat pe ambele părţi ale baricadei. Ei au spirijinit iniţial fabricile de îmbuteliere din Germania, apoi însă au creat o băutură răcoritoare specială pentru nazişti, numită Fanta. Acest lucru a permis publicului german să-şi asigure necesarul zilnic de zahăr în ciuda faptului că raţia de zahăr din ţară era scăzută.

Kodak   

Kodak este o companie care are rădăcini naziste deosebit de profunde. În al Doilea Război Mondial, filiala germană a companiei a construit produsele lor folosind munca deţinuţilor din lagărele de concentrare. Consilierul economic al lui Hitler, Wilhelm Keppler, a recomandat reprezentanţilor Kodak să le dea foc tuturor angajaţilor evrei.

Hugo Boss

În 1930, compania Hugo Boss a fost contractată pentru a crea uniformele partidului nazist. Şeful era deja membru al partidului nazist şi au început prin a coase uniforme pentru hitleriştii tineri. Boss a mai creat şi desingul uniformei SS şi trupelor de asalt, acestea a fost începutul carierei de modă. După acest lucru, compania Boss a fost contractată pentru a crea mai multe uniforme pentru muncitorii prizonieri din Polonia şi Franţa.

Metro-Goldwyn-Mayer

Înainte de al doilea război mondial, Germania a fost o ţară foarte importantă pentru piaţa americană de film. Iniţial, studiourile de film americane, printre care Warner Brothers, nu au avut probleme cu guvernul german. Un exemplu important de sprijin nazist a venit de la MGM, care a donat o parte din filmele lor în favoarea Forţelor terestre germane după ce nemţii au invadat Polonia.

MGM nu şi-a retras sprijinul pentru Germania nazistă până când Franţa şi Marea Britanie nu au ameninţat că vor boicota compania pentru susţinerea duşmanului lor. Un alt exemplu vine de la Warner Brothers, care a ordonat ca cuvântul „evreu” să fie eliminat înainte ca oficialii nazişti să vină şi să le facă un tur în studiourile lor.

Bayer

Puţini oameni ştiu că Bayer este de fapt o ramură a unei societăţi germane numit IG Farben. În timpul dominaţiei naziste în Germania, IG Farben a fost cel mai mare grup, care a lucrat cu naziştii şi chiar au ajutat la dezvoltarea Zyklon B, gazul utilizat în camerele de gazare. Pe lângă asta, compania a finanţat mai multe dintre experimente odioase ale lui Josef Mengele.

La sfârşitul războiului, compania s-a dizolvat în mai multe departamente, dintre care unul a fost Bayer. Un angajat evreu de la Bayer, Arthur Eichengrun, a inventat aspirina, dar compania nu a vrut să dea credit unui evreu, aşa că a pretins că invenţia îi aparţine unui german, Felix Hoffman.

Compania Ford Motor

Henry Ford a fost unul dintre idolii lui Hitler. În plus, Henry Ford a fost un antisemit deschis şi a fost distins cu o medalie nazistă de ziua aniversării celor 75 de ani. Ford a oferit, de asemenea, sprijin atât naziştilor cât şi aliaţilor în timpul războiului şi chiar a acceptat 1.200 de prizonieri ruşi ca plată pentru una dintre fabricile Ford din Köln.

Sursa: All Day

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase