Home » D:News » Povestea uimitoare din spatele primului transplant de faţă din lume. După 50 de ore de operaţii, acest bărbat şi-a recăpătat chipul

Povestea uimitoare din spatele primului transplant de faţă din lume. După 50 de ore de operaţii, acest bărbat şi-a recăpătat chipul

Publicat: 22.02.2017
În iunie 2016, în cadrul clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii a avut loc primul transplant de faţă. În spatele unei proceduri relativ neobişnuite este povestea incredibilă a doi bărbaţi în situaţii excepţionale.

În 2006, la vârsta de 21 de ani, Andy Sandness a încercat să se sinucidă. Acesta a luat arma şi s-a împuşcat în bărbie distrugându-şi mare parte din faţă, însă a supravieţuit, notează Science Alert.

Odată stabilizat, medicii din cadrul clinicii au încercat să-i repare faţa, dar nu au putut face nimic în privinţa mandibulei, a nasului şi a dinţilor lipsă. În cele din urmă, Sandness s-a întors acasă  în Wyoming. Dar în 2012 medicii din cadrul clinicii s-au decis să realizeze primul transplant de faţă. Procedura era extrem de complicată şi riscantă. 

Sandness a acceptat imediat ,,Dacă arăţi cum arăt eu şi funcţionezi ca mine, orice ajutor sau speranţă este binevenită,” spune el. 

Timp de trei ani medicii au petrecut 50 de sâmbete pregătindu-se pentru procedură. În ianuarie 2016, Sandness a fost adăugat pe lista donatorilor de organe. După câteva luni a primit un telefon în care i-a fost comunicat faptul că a fost găsit un donator compatibil. Un tânăr de 21 de ani, numit Calen Ross, s-a împuşcat în cap. După câteva ezitări, soţia sa Lilly Ross, care era gravidă în acel timp,  şi-a dat acordul pentru donarea organelor. 

Credit: Mayo Clinic

Întreaga procedură a durat 56 de ore şi au fost implicaţi 60 membri ai spitalului. Echipa a petrecut aproape o zi prelevând ţesut, oase şi muşchi de la donator. După 32 de ore de muncă, echipa a reuşit să trasplanteze nasul, obrajii, gura, dinţii, buzele, mandibula şi bărbia pe faţa lui Sandness. 

Bărbatului nu i-a fost permis să-şi vadă reflexia timp de trei săptămâni după procedură, însă când şi-a văzut chipul a fost copleşit. La trei luni de la operaţie faţa lui Sandness a început să arate normal. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase