Home » D:News » Ce afecţiuni determină uscarea pielii

Ce afecţiuni determină uscarea pielii

Ce afecţiuni determină uscarea pielii
Publicat: 27.03.2017
Pielea poate dobândi un aspect uscat atunci când suferim de anemie, anumite boli tiroidiene sau folosim săpunuri dure.

„Pielea uscată ( xerodermia) apare atunci când lipidele protectoare din cadrul stratului cornos sunt distruse sau încetează să fie produse, iar apa din piele se pierde în lipsa unei astfel de bariere hidrofobe. Degradarea lipidelor din epiderm poate avea drept cauză procesul normal de înaintare în vârstă,  expunerea la diferite produse chimice şi anumite boli ale pielii. Pe măsură ce apa se pierde, elasticitatea pielii se diminuează şi începe să se contracte, rezultatul final fiind apariţia unor fisuri care vor permite expunerea zonelor mai profunde la germenii din mediu şi la substanţele nocive.

Pielea crapată ne poate duce cu gândul la mai multe tipuri de afecţiuni dermatologice , precum eczema fisurară , dermatita de contact, dermatita atopică, infecţiile fungice, psoriazis  sau ihtioza dobandită”, afirmă medicul dermatolog Proca Ancuţa pentru Gândul.  

Eczema fisurară apare mai frecvent  în sezonul rece, predominant la nivelul mâinilor. „Tratamentul acestei afecţiuni constă în folosirea săpunurilor puţin agresive şi aplicarea unor creme emoliente sau a unui dermatocorticoid cu potenţă slabă. Se recomandă  folosirea  mănuşilor de cauciuc  la treburile casnice”, subliniază specialistul. La nivelul buzelor, care pot prezenta fisuri dureroase, se pot aplica creme emoliente sau stick-uri de mai multe ori pe zi. 

 „Pielea poate căpăta un aspect uscat şi ca urmare a unor afecţiuni hormonale sau  metabolice  (boli tiroidiene, diabet zaharat), a unor boli de sânge (anemii), a unor medicamente. Acest proces se poate accentua odată cu menopauza sau cu înaintarea în vârstă. Există foarte multe boli ale pielii care au o simptomatologie asemănătoare, riscul de a confundă două astfel de afecţiuni find unul crescut în cazul persoanelor neavizate. Din acest motiv, opinia unui medic specialist este necesară, atât pentru o diagnosticare corectă, cât şi pentru prescrierea unui tratament potrivit”, adaugă  dr. dermatolog Proca Ancuţa.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase