Home » Stiinta » Paradoxul cremelor pentru protecţie solară: Cele cu factor de protecţie mare pot micşora riscul apariţiei melanomului în timp ce cremele cu factor scăzut cresc riscul apariţiei cancerului de piele

Paradoxul cremelor pentru protecţie solară: Cele cu factor de protecţie mare pot micşora riscul apariţiei melanomului în timp ce cremele cu factor scăzut cresc riscul apariţiei cancerului de piele

Autor: Oana Bujor 09.16.2016
Paradoxul cremelor pentru protecţie solară: Cele cu factor de protecţie mare pot micşora riscul apariţiei melanomului în timp ce cremele cu factor scăzut cresc riscul apariţiei cancerului de piele
În cadrul unui studiu de amploare publicat de Departamentul de Biostatistică al Universităţii din Oslo s-a descoperit că utilizarea cremelor de protecţie solară cu factor de protecţie mare poate micşora riscul apariţiei melanomului cu 33%, comparat cu factorul de protecţie scăzut.

În cadrul studiului, utilizatorii de creme pentru protecţie solară cu factor scăzut au declarat apariţia mai multor arsuri solare după ce s-au expus la soare, faţă de cei care nu au utilizat creme pentru protecţie solară. Rezultatul a fost că cei care nu au utilizat produsul au avut un risc mai scăzut de apariţie a melanomului decât cei care au utilizat cremă cu factor de protecţie scăzut.

Departamentul de Biodiversitate de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Oslo, Norvegia, a descoperit că utilizarea cremei cu factor de protecţie adecvat poate reduce riscul melanomului cu 30%, comparat cu produsele cu factor de protecţie scăzut.

Malanomul este tipul de cancer cu cea mai mare creştere a cazurilor în ultima decadă, numărul cazurilor nu a fost nicioadată mai mare ca cele din 2014. 

Paradoxul utilizării cremei de protecţie solară

Studiile anterioare au avut rezultate diferite, unele studii au descoperit că utilizatorii de creme pentru protecţie solară au un risc mai mare să dezvolte melanom.

,,Explicaţia pentru acest paradox este redată de faptul că oamenii utilizează crema pentru a prelungi expunerea la soare şi pentru obţinerea bronzului. De asemenea, majoritatea persoanelor nu aplică cantitatea necesară de cremă pentru protecţie solară, uită să o reaplice, neaplicând-o în toate zonele rezultă arsuri solare şi creşterea riscului apariţiei melanomului,” a declarat Reza Ghiasvand doctor în cadrul Departamentului  de Biostatistică din Norvegia.

Sursa: Science Daily

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: