La ce riscuri este expus un donator de rinichi

05 02. 2018, 15:00

Studiile anterioare care au avut în vedere peste 100.000 de donatori au arătat că aceştia au avut un crisc crescut de tensiune arterial, iar la femei s-au adăugat şi un risc de creştere a complicaţiilor legate de sarcină, precum pre-eclampsia.

Mai mult de 19.000 de transpanturi de rinichi au avut loc în SUA în 2016. Şi conform informaţiilor guvernamentale despre transplant şi donarea de organe 1 din 5  este un transplant de la un donator în viaţă. Iar pacienţii care aşteaptă un transplant de rinchi reprezintă 83% din toţi candidaţii pentru orice tip de transplant. Din păcate, 20 de oameni mor zilnic în aşteptarea unui transplant de organ.

Dr. Di Angelantonio a cercetat peste 52 de studii deja publicate comparând peste 118.400 de donatori în viaţă  şi 117.600 de oameni care nu erau donatori pentru a evalua riscurile de sănătate  pe termen mediu şi lung associate denarii unui organ.
Donatorii de rinichi  au avut o presiune sanguină diastolică mai mare şi un risc mai mare pentru o boală de rinichi în fază terminală, însă, în afară de acestea, profilul riscurilor erau comparabile cu ale persoanelor care nu donaseră niciun rinichi. Nu a existat nicio dovadă că donatorii ar avea un risc mai mare de deces, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 sau o calitate a vieţii mai redusă.

Citeşte continuarea pe CSID.