Membrana ”minune” ce ar putea rezolva problema lipsei apei potabile

17 02. 2018, 17:00

Întregul proces are la bază cadrele metalice-organice (MOF), un material inovativ care poate fi utilizat pentru captarea, stocarea şi eliminarea compuşilor chimici. Conform Science Daily, în acest caz sarea şi ionii din apa de mare. 

Echipa de specialiştii a descoperit recent că membranele MOF pot imita funcţiile de filtrare sau ”selectivitatea ionică” a membranelor celulare organice. În viitor, membranele vor avea capacitatea de a îndepărta sărurile din apa de mare, cât şi de separare a ionilor metalici într-un mod eficient atât ca timp, cât şi ca investiţie. În prezent, membranele osmotice inverse sunt utilizate pentru desalinizarea a peste 50% din apa de la nivel mondial. 

În cazul industriei miniere, procesele ce implică membrane sunt dezvoltate pentru reducerea poluării apei, dar şi pentru recuperarea metalelor valoroase. De exemplu, bateriile cu litiu-ion sunt printre cele mai utilizate la nivel global, însă datorită cererii masive, specialiştii ar putea apela la producerea litiumului din surse netradiţionale, precum conţinerea lor din apa sărată. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Un nou catalizator elimină unul dintre cei mai periculoşi poluanţi şi rezolvă astfel o problemă majoră de mediu
 
Cum poţi să faci focul cu o simplă pungă cu apă? Trucul ”magic” prin care un aventurier a reuşit acest lucru
 
Savanţii au creat ”gheaţă superionică”, o substanţă care este un solid şi un lichid în acelaşi timp
 
Rezultatul îngrijorător al unui studiu: un număr incredibil de mare de virusuri ne bombardează din cer