Home » D:News » Certurile dintre părinţi pot avea efecte negative de lungă durată asupra comportamentului copiilor

Certurile dintre părinţi pot avea efecte negative de lungă durată asupra comportamentului copiilor

Certurile dintre părinţi pot avea efecte negative de lungă durată asupra comportamentului copiilor
Publicat: 29.03.2018
Este cunoscut faptul că abuzul fizic sau emoţional asupra copiilor poate produce efecte de lungă durată asupra lor. Însă o nouă cercetare sugerează că şi în cazul în care părinţii au conflicte deseori, copiii pot avea de suferit.

Conform studiului, atunci când se află mereu într-un mediu tensionat, aceştia pot deveni extrem de vigilenţi, anxioşi şi vulnerabili atunci când vine vorba de interacţiuni cu alţi oameni care au un ton neutru. 

”Mesajul este clar, chiar şi divergenţele dintre părinţi pot avea au efecte negativ asupra copiilor,” afirmă Alice Schermerhorn, profesor din cadrul Universităţii din Vermont. Conform Medical Express, în cadrul studiului au participat 99 de copii cu vârste cuprinse între nouă şi 11 ani ce au fost divizaţi în două grupuri în funcţie de anumite trăsături psihologice, dar şi în funcţie de câte conflicte au observat între părinţi şi cât de mult considerau că aceste certuri vor afecta stabilitatea relaţiei dintre aceştia. 

Apoi copiilor le-au fost prezentate o serie de imagini în care erau prezentate cupluri fericite, nervoase sau cu interacţiuni neutre. Aceştia au fost rugaţi să încadreze fiecare fotografie într-o categorie. Copiii din familiile în care erau puţine conflicte  au încadrat corect imaginile, însă cei ce proveneau din familii în care părinţii se certau des au identificat cu acurateţe imaginile cu persoane fericite de cele cu persoane nervoase, însă în cazul celor cu o atitudine neutră au afirmat fie că sunt nervoşi, fie că nu ştiu în ce categorie să-i încadreze. 

Schermerhorn a susţine că rezultatele pot fi interpretate în două feluri. Faptul că nu au putut încadra trăsăturile faciale în nicio categorie poate fi pus pe seama vigilenţei crescute. ”Din cauza expunerii la conflicte, deseori copiii au dezvoltat un simţ al vigilenţei crescut, căutând mereu semne ale conflictului”, afirmă cercetătoarea. De asemenea, rezultatele ar putea fi explicate şi de ameninţarea pe care copiii o resimt din partea părinţilor. ”Probabil sunt obişnuiţi cu interacţiunile conflictuale, în timp ce cele neutre nu prea le oferă informaţii, aşadar pot să nu reuşească să le descifreze sau să le recunoască,” adaugă ea. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase