Home » D:News » Motivul pentru care vocea mamei are şanse mai mari să salveze viaţa copilului decât alarmele obişnuite

Motivul pentru care vocea mamei are şanse mai mari să salveze viaţa copilului decât alarmele obişnuite

Motivul pentru care vocea mamei are şanse mai mari să salveze viaţa copilului decât alarmele obişnuite
Publicat: 29.10.2018
Atunci când au loc incendii în zonele rezidenţiale în timpul nopţii, este o probabilitate extrem de mare să existe decese. Alarmele de incendiu sunt importante pentru prevenirea morţilor, dar mulţi copii nu se trezesc în urma declanşării acestora. Totuşi, şanse mai mari pentru trezirea copiilor au vocea mamei.

Într-un studiu publicat recent în Journal of Pediatrics, cercetătorii de la Center for Injury Research and Policy and the Sleep Disorders Center din cadrul Nationwide Children’s Hospital au examinat caracteristicile a 4 tipuri diferite de alarme de incendiu pentru a determina care dintre acestea au funcţionat cel mai bine pentru trezirea copiilor. Studiul a inclus 176 de copii cu vârstele cuprinse între 5 şi 12 ani care au dormit într-un centru de cercetare din Columbus, Ohio, relatează Medical Xpress.

S-a descoperit că sunt de 3 ori mai multe şanse ca un copil să se trezească de una dintre cele 3 alarme cu vocea mamei decât de alarma obişnuită. Alarmele care au folosit vocea mamei au trezit 86-91% dintre copii, iar 84-86% dintre aceştia au „scăpat” de incendiul simulat. În urma alarmei obişnuite, doar 53% s-au trezit şi 51% dintre aceştia au reuşit să „scape”.

De asemenea, studiul a examinat efectul a diferite alarme în funcţie de durata de ieşire din cameră. În condiţii reale, secundele sunt cruciale. Dacă un copil se trezeşte şi îi ia prea mult să iasă dintr-o clădire în flăcări, cresc şansele decesului. timpul mediu de ieşire după o alarmă obişnuită a fost de 282 minute (aproape 5 minute), în timp ce timpul mediu de ieşire după alarma cu voce s-a încadrat între 18 şi 28 de secunde.

Diferenţele majore se datorează faptului că creierul uman răspunde diferit la sunetele propriului nume, chiar şi în timpul somnului. De aceea, cercetătorii au dorit să testeze dacă includerea numelui copilului în mesajul alarmei aduce vreo diferenţă în eficienţă, dar acest aspect nu a fost observat în cercetări.

„Copiii sunt extrem de rezistenţi la trezire prin sunet. Aceştia dorm mai mult şi mai adânc decât adulţii şi au nevoie de sunete mai puternice pentru a-i trezi. De aceea, copiii au şanse mai puţine să se trezească în caz de incendiu. Faptul că am putut găsi un sunet de alarmă care reduce timpul de trezire pentru mulţi copii de 5-12 ani poate salva vieţi”, a precizat Mark Splaingard, coautor al studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Motivul pentru care uşa închisă la cameră îţi poate salva viaţa în caz de incendiu

Ce să faci dacă te trezeşti înainte să sune alarma şi nu vrei să fii obosit toată ziua

De ce ne este greu să ne trezim dimineaţa?

Ceasul deşteptător care te trezeşte cu aromă de cafea şi croissant. A fost inventat de un puşti de 19 ani – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase