Home » D:News » Ce este fotofobia şi cum ne putem proteja ochii

Ce este fotofobia şi cum ne putem proteja ochii

Ce este fotofobia şi cum ne putem proteja ochii
Publicat: 19.01.2019
Fotofobia este o sensibilitatea a ochilor provocată de lumina prea puternică, precum razele soarelui reflectate de zăpada sau nisip.

Temeni folosiţi în cazul pacienţilor cu fotofobie

Definiţia ca la carte a fotofobiei: ”Senzaţia de jenă percepută în raport cu o sursă de lumină”. Când apare acest simptom? Iată câteva situaţii –  în cazurile de arsuri solare, în cazurile de suprasolicitare a ochilor, în cazurile de iritaţii ale corneei sau ale conjuctivitei, în nevralgii ale trigemenului, în migrenă, în unele boli infecţioase acute (de exemplu, vărsat de vânt). Alte reacţii pot fi – nevoia de a lăcrima des, vedere înceţoşată, modificări ale auzului, inflamaţii ale ochilor, greaţă etc.

Alt termen pe care este posibil să-l audă în cabinetele oflalmologilor pacienţii cu fotofobie este fotopsie. Acesta defineşte senzaţia luminoasă resimţită independent de stimulările senzoriale provenind din exterior (de exemplu, pacientul se poate afla în obscuritate şi avea senzaţii luminoase). Fotopsie este şi atunci când o senzaţie luminoasă se suprapune peste vederea normală fără a o împiedica prin străfulgerări, scântei etc. Poate fi determinată de stimularea mecanică a retinei ori se poate manifesta ca simptom al corioretinitelor, al dezlipirii de retină, al bolilor nervului optic sau al centrilor nervoşi ai vederii.

Medicii mai pot pomeni şi termenul de fotosensibilitate. Aceasta este o condiţie patologică având drept caracteristică apariţia de simptome cutanate de tip alergic – urticarie, eczeme, care se manifestă după expunerea pielii la razele solare. Se consideră că este cauzată de denaturararea proteinelor pielii de către radiaţiile luminoase. Se poate manifesta în diverse forme clinice precum urticaria dar şi prin apariţia unor băşici pe piele.

Continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase