Home » D:News » Portocalele, fructe excelente pentru sănătate, dar nu atunci când sunt consumate în exces

Portocalele, fructe excelente pentru sănătate, dar nu atunci când sunt consumate în exces

Publicat: 28.04.2019
Portocalele, fructe excelente pentru sănătate, dar nu atunci când sunt consumate în exces
Portocalele - în afară de gustul lor iubit de (probabil) toată lumea - au multe beneficii de sănătate: pot îmbunătăţi sistemul imunitar, redau o piele mai sănătoasă şi chiar pot ajuta inima şi pot duce la scăderea nivelului de colesterol. De asemenea, unele dovezi sugerează că mâncatul de portocale poate ajuta la reducerea riscului apariţiei bolilor respiratorii, a anumitor cancere, a artritei reumatoide, a ulcerelor şi a pietrelor la rinichi. Totuşi, există şi efecte secundare atunci când sunt consumate în exces.

Sucul de portocale este bogat în nutrienţi. Totuşi, acesta nu conţine fibra găsită în pieliţă, stratul alb şi subţire dintre pulbă şi coajă. De asemenea, este mai uşor de consumat prea multe calorii atunci când bei suc de portocale decât atunci când mănânci o portocală, scrie Live Science.

Multe citrice au o cantitate mare de vitamina C, iar portocalele au niveluri ridicate chiar şi atunci când sunt comparate cu fraţii lor. Vitamina C este un antioxidant puternic şi protejează celulele prin neutralizarea radicalilor liberi periculoşi.

De asemenea, vitamina C din portocale poate îmbunătăţi sistemul imunitar, protejând astfel organismul de virusuri şi infecţii precum gripa. „Vitamina C din portocale este asociată cu un risc redus de cancer de colon datorită prevenirii apariţiilor mutaţiilor ADN-ului” Studiile au arătat că 10-15% dintre cancerele la colon au o mutaţie într-o genă numită BRAF. 

Mai mult, un studiu din 2013 publicat în jurnalul Nutrition and Cancer a găsit că o cantitate ridicată de vitamina C şi acid folic, alături de proprietăţile antioxidante al sucului de portocale poate reduce deteriorarea ADN-ului, astfel şi riscul apariţiei cancerului.

Alături de vitamina C, portocalele conţin fibră, potasiu şi cholină, dintre care toate sunt bune pentru inimă. Potasiul, un mineral de electrolit, este vital pentru funcţionarea sănătoasă a sistemului nervos, iar o lipsă de potasiu poate duce la aritmie, tensiune ridicată şi un nivel scăzut de calciu în oase. Totuşi, prea mult potasiu poate duce la hiperkalemie, o condiţie periculoasă care include simptome precum oboseala musculară, ameţeli şi paralizie.

Portocalele sunt bogate şi în acid folic (vitamina B9), care ajută corpul să menţină un nivel scăzut de homocisteină, un aminoacid care este des întâlnit în carnea roşie şi este asociat cu o sănătate precară a inimii.

Fibrele din portocale pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr la oamenii cu diabetul de tip 1 şi pot îmbunătăţi nivelul de insulină al celor cu diabet de tipul 2. Fibra ajută şi la digestie şi scade nivelul de colesterol.

Riscuri de sănătate

Portocalele sunt bune, dar trebuie consumate moderat. „Consumul prea multor portocale are unele efecte secundare neplăcute”, a precizat Laura Flores, nutriţionist din San Diego. „Conţinutul mare de fibre consumat poate afecta digestia, ducând la diaree”, a adăugat aceasta.

De asemenea, consumul în exces poate duce la creşterea în greutate. De asemenea, este posibil ca doza zilnică recomandată de vitamina C să fie depăşită, ceea ce poate duce la diaree, ameţeli, stări de vomă, dureri de cap şi insomnie.

Cojile de portocală, consumabile?

Răspunsul este şi da şi nu, depinde de portocală. Dacă sunt organice, da, dar dacă sunt tratate cu diferite substanţe, este recomandabil să nu. Cojile, deşi nu sunt atât de uşor de digerabile precum pulpa, pot fi folosite într-o varietate de reţete şi sunt bogate în nutrienţi. „Coaja are mai multe fibre decât pulpa. Mai mult, are flavonoide care au beneficii nutriţionale”. 

Flavonoidele sunt compuşi care se găsesc în multe alimente şi sunt cunoscuţi pentru reducerea tensiunii arteriale şi a inflamaţiei. 

Cojile de portocale mai conţin şi calciu, mai multe vitamine B şi vitaminele A şi C. Totodată, „pieliţa portocalei poate fi amară, dar de fapt conţine atât de multă vitamina C precum pulpa, alături de o cantitate însemnată de fibră”, a precizat Flores.

Alte detalii despre portocale

Fructul provine din sud-estul Asiei, începând să fie cultivat acum 6.000 de ani; apoi s-a răspândit în India. Portocalele sunt un hibrid între pomelo şi mandarine.

Pomul în care cresc portocalele este mic, tropical spre semitropical şi mereu verde. 

Picturile renascentiste care au portocale pe masă în timpul Cinei cea de Taină sunt greşite. Portocalele au început să fie cultivate în Orientul Mijlociu undeva în secolul al IX-lea.

În 2017, cele mai mari producătoare de portocale din lume erau Brazilia, SUA, China, India şi Mexic.

Circa 85% dintre portocale sunt folosite pentru suc şi există peste 600 de soiuri în întreaga lume.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sucul de portocale ar putea fi extrem de dăunător

Cum poţi îndepărta pesticidele din fructe?

O serie de alimente contribuie la menţinerea memoriei

Motivul pentru care unul dintre cele mai iubite fructe din lume ar putea dispărea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O parte importantă a corpului nostru trăiește mult timp după ce noi murim
O parte importantă a corpului nostru trăiește mult timp după ce noi murim
Test de cultură generală. Care e cel mai scurt râu din lume?
Test de cultură generală. Care e cel mai scurt râu din lume?
Descoperire total neașteptată: O stea a pierdut o cantitate extremă de masă înainte să devină supernova
Descoperire total neașteptată: O stea a pierdut o cantitate extremă de masă înainte să devină supernova
Unde va fi construită prima școală complet subterană din Ucraina?
Unde va fi construită prima școală complet subterană din Ucraina?
I-a uimit pe toţi cu raţionamentele sale logice. Românul care în liceu îşi ajuta familia din bursa de studiu, iar la 27 de ani era unul dintre marii matematicieni ai lumii
I-a uimit pe toţi cu raţionamentele sale logice. Românul care în liceu îşi ajuta familia din bursa de studiu, iar la ...
Ecologiștii cer ca Parisul să devină „pietonal” în timpul Jocurilor Olimpice din 2024
Ecologiștii cer ca Parisul să devină „pietonal” în timpul Jocurilor Olimpice din 2024
Cel mai călduros început de octombrie înregistrat vreodată în Spania
Cel mai călduros început de octombrie înregistrat vreodată în Spania
Telescopul Webb a descoperit obiecte misterioase care plutesc libere în spațiu
Telescopul Webb a descoperit obiecte misterioase care plutesc libere în spațiu
Peste 13.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultima săptămână în România
Peste 13.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultima săptămână în România
Teorema lui Pitagora, găsită pe o tăbliță babiloniană mai veche decât însuși Pitagora
Teorema lui Pitagora, găsită pe o tăbliță babiloniană mai veche decât însuși Pitagora
Premieră în spațiu! Guvernul SUA a amendat o companie pentru că nu a scos un satelit de pe orbita Pământului
Premieră în spațiu! Guvernul SUA a amendat o companie pentru că nu a scos un satelit de pe orbita Pământului
Un liliac sud-american a fost redescoperit după un secol
Un liliac sud-american a fost redescoperit după un secol
Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania
Cele mai vechi coșuri din Europa, găsite în Peștera Liliecilor din Spania
Premiul Nobel pentru Fizică 2023, acordat pentru descoperiri importante în studiul electronilor
Premiul Nobel pentru Fizică 2023, acordat pentru descoperiri importante în studiul electronilor
O echipă de cercetători a observat cum diamantele sintetice s-au autovindecat la temperatura camerei
O echipă de cercetători a observat cum diamantele sintetice s-au autovindecat la temperatura camerei
Metoda nașterii fără durere și fără amintiri
Metoda nașterii fără durere și fără amintiri
Test de cultură generală. Care este orașul din România cu cele mai multe biserici?
Test de cultură generală. Care este orașul din România cu cele mai multe biserici?
Adevăruri cumplite din lumea științei despre care oamenii de rând nu au știut până acum
Adevăruri cumplite din lumea științei despre care oamenii de rând nu au știut până acum