Home » D:News » Oraşul în care oamenii joacă un ”poker” cu moartea

Oraşul în care oamenii joacă un ”poker” cu moartea

Oraşul în care oamenii joacă un ”poker” cu moartea
Publicat: 24.04.2019
De mai bine de un secol, un orăşel industrial din Azerbaidjan oferă tratamente medicale pe bază de petrol. Dar în timp ce clienţii susţin că băile cu ţiţei au beneficii miraculoase, cercetătorii spun că aceştia joacă, de fapt, un „poker” cu moartea, relatează Europa Liberă.

Oraşul Naftalan reprezintă inima industriei petroliere din Azerbaidjan, situat în arealul Munţilor Caucaz, în raionul Goranboy. Analele locale fac referire la presupusul caracter medical al petrolului din subsolul Naftalanului încă din vremea exploratorului veneţian Marco Polo, potrivit Mediafax.

„Am poliartrită reumatoidă, sufăr de această boală de 12 ani, iar datorită resurselor naturale – petrol, nămol – mă simt acum minunat”, spune Sulfiya, o clientă din Tatarstan.

În perioada de vârf a turismului medical, în anii 1980, spa-urile din Naftalan erau neîncăpătoare, procesând anual mai mult de 75.000 de pacienţi.

Între timp, în deceniile post-sovietice, statistica s-a redus, dar multe persoane continuă să apeleze la serviciile terapeutice ale oraşului.  

De cealaltă parte, experţii în medicină avertizează că expunerea la naftalină, care este obţinută din rafinarea petrolului, ascunde un pericol cancerigen, potrivit Institutului Naţional de Medicină din SUA.

Vezi continuarea în Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase