Home » D:News » De ce oamenii consumă usturoiul, dar nu apreciază deloc respiraţia cauzată de acesta?

De ce oamenii consumă usturoiul, dar nu apreciază deloc respiraţia cauzată de acesta?

Publicat: 03.06.2019
Usturoiul este consumat de către oameni de peste 5.000 de ani, fiind parte a multor culturi gastronomice de pe glob.

Omenirea are o istorie îndelungată a consumului acestei plante, fie că vorbim de paste, friptură sau, în unele cazuri excentrice, chiar în deserturi. Totuşi, acest apetit pentru usturoi pare că vine la pachet cu o respiraţie urât mirositoare. 

Care este cauza acestei respiraţii urât mirositoare? Dr. Sheryl Barringer, directoarea departamentului de ştiinţe şi tehnologie a Universităţii din Ohio, citată de către Live Science, explică că acest miros neplăcut se datorează unor compuşi organici ai sulfului. Aceştia fiind cauza mirosului distinctiv neplăcut.

Faptul că atunci când mirosim usturoiul proaspăt tăiat sau preparat şi vrem să îl consumăm se datorează beneficiilor pentru sănătate asociate lui. Consumului de usturoi îi sunt asociate, conform unor studii, o presiune arterială mai bună sau chiar efecte anti-microbiene. Astfel, nevoia de usturoi poate fi explicată ca fiind un reflex automat al corpului nostru de a ne bucura de aceste beneficii, explică dr. Wilfredo Colón, director al departamentului de chimie al Institutului Politehnic Renesselaer, New York.

Mirosurile neplăcute provin din resturile de mâncare care se descompun în cavitatea bucală. În cazul usturoiului, mirosul provine din descompunerea usturoiului de către sucurile gastrice, acestea eliberând sulfidele, vitamine şi minerale. De asemenea, în acelaşi proces, este eliberată şi sulfura de metil alil, o moleculă care traversează membranele celulare şi este responsabilă de mirosul specific.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase