Home » D:News » Un studiu susţine că folosirea telefoanelor în timpul pauzelor nu permite creierului să se odihnească

Un studiu susţine că folosirea telefoanelor în timpul pauzelor nu permite creierului să se odihnească

Publicat: 22.08.2019
Un studiu recent a ajuns la concluzia că persoanele care îşi folosesc telefoanele în timpul pauzelor ajung să nu se mai odihnească şi asta din cauza faptului că acesta le solicită atenţia.

O echipă de psihologi de la Universitatea Rutgers (SUA) a creat un experiment pentru a stabili modul în care luarea unor pauze atunci când avem de executat anumite sarcini şi modul în care acestea sunt petrecute. În urma experimentului ei au ajuns la concluzia că persoanele care folosesc telefoanele mobile în timpul pauzelor nu au ocazia să se odihnească în mod corespunzător, notează Medicalxpress.

Experimentul creat de oamenii de ştiinţă a implicat 414 participanţi cărora li s-a cerut să rezolve 20 de seturi de puzzle-uri. Aceştia au fost împărţiţi în mai multe grupuri, unui grup i s-a cerut să nu îşi întrerupă activitatea în timp ce celorlalte grupuri li s-a permis să ia o pauză la jumatatea activităţii. 

Un subgrup al participanţilor care şi-a luat pauză a putut să îşi folosească telefoanele mobile. Psihologii au observat faptul că aceştia manifestau cele mai clare semne ale epuizării mentale, prezentând o eficienţă a rezolvării puzzle-urilor mai mică faţă de cea a celor care nu şi-au folosit telefoanele în timpul pauzei, dar, totuşi, mai mare faţă de cei care nu au luat pauză deloc.

„Acţiunea de a ne verifica telefoanele în timpul sarcinilor sau între sarcini devine din ce în ce mai răspândită. Este important să fim conştienţi de costurile pe care această acţiune le aduce. Presupunem că este asemănătoare cu alte forme de pauză, dar telefonul aduce un nivel mai mare de distragere care face dificilă mutarea atenţiei la sarcina pe care o avem”, explică dr. Terri Kurtzberg, co-autor al studiului şi profesor al Rutgers Business School.

„Este posibil ca telefoanele mobile să aibă acest efect deoarece simpla lor vedere ne activează impulsul de a ne verifica mesajele, de a ne reconecta cu cunoscuţii şi să avem acces la un flux continuu de informaţii”, a mai adăugat autoarea.

Citeşte şi:

Studiezi pentru examen?! De ce este bine să dormi noaptea, mai ales cea de dinaintea examenului

10 reguli pentru a te trezi odihnit în fiecare dimineaţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase