Home » D:News » Cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Ţăranului Român, între 12 şi 22 septembrie, la Muzeul Ţăranului

Cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Ţăranului Român, între 12 şi 22 septembrie, la Muzeul Ţăranului

Publicat: 07.09.2019
Cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Ţăranului Român, între 12 şi 22 septembrie, la Muzeul Ţăranului
Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti sărbătoreşte începutul toamnei cu expoziţii noi, târguri, concerte şi filme, în perioada 12 - 22 septembrie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Ca la fiecare început de toamnă, în preajma sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor şi ca Ziua Crucii, Muzeul Naţional al Ţăranului Român sărbătoreşte cu expoziţii noi, târg de icoane, muzică şi filme.

Astfel, pe 12 septembrie, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau va putea fi vizitată expoziţia de tapiserie şi colaj textil a Celei Neamţu „Restituiri”. Tapiseriile Celei Neamţu încântă prin virtuţile definitorii ale artei, artista izbutind să ducă mai departe tradiţia nobilă a genului, inovând prin împletirea originală a ţesăturii pe vertical (haute-lisse) cu broderia din care a preluat novator nodul de la Putna.

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri va avea loc în perioada 13 – 15 septembrie şi va expune şi prezenta sfinţi protectori, heruvimi, crucea în variante închipuite şi zugrăvite pe icoane de lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruciţe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte şi lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.

Pe 13 septembrie, de la ora 16.00, pr. conf. dr. Radu Petre Mureşan, paroh la Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni, va vorbi despre Sfânta Cruce, păzitoarea creştinilor.

De asemenea, pe 14 septembrie, vor fi sărbătorite Zilele Europene ale Patrimoniului. Echipa de la Arhiva de Imagine a instituţiei va prezenta informaţii despre fundamentele unei arhive şi, în general, ale unui muzeu, necesare pentru durabilitate. Discuţiile despre patrimoniu şi obiectele dintr-un muzeu vor avea loc pe peluza din faţa instituţiei, între orele 15.00 – 18.00.

În această vară, Muzeul Ţăranului a lansat prima platformă digitală participativă dedicată unei arhive muzeale româneşti, „Reţelele Privirii, un spaţiu virtual dedicat explorării şi cercetării colaborative”. Muzeul aduce, astfel, obiectul de arhivă mai aproape de oameni, printr-un design interactiv şi o serie de funcţii, materiale şi „locuri” dedicate. Care este drumul pe care îl parcurge o imagine din sertarul de arhivă până în „cămara” digitală? Cum se construieşte şi care sunt provocările unui astfel de parcurs? Pe 18 septembrie, de la ora 18.30, vor fi prezentate şi dezbătute sensul, funcţionarea şi etapele de creare ale unei platforme muzeale ce are la bază un model de curatoriat digital participativ, în cadrul conferinţei „Reţele arhivistice: expunerea online a colecţiei Aurel Bauh”, susţinută de Viviana Iacob.

În fiecare sâmbătă, de la ora 11.00, copiii din corul Cantus Mundi vor susţine concerte în faţa bisericuţei din lemn, prin proiectul „Oraşul cântă”, dezvoltat ca program asociat Festivalului Internaţional George Enescu 2019 (31 august – 22 septembrie).

Tot în această perioadă, publicul cinefil este aşteptat la Cinema Muzeul Ţăranului, unde vor avea loc proiecţii în cadrul Retrospectivei Anonimul 16, Festivalului Pelicula şi al evenimentului „Un secol de cinema românesc la Bucureşti”.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase