Christina Koch, astronauta care a petrecut cea mai lungă perioadă în spaţiu, a revenit pe Terra

06 02. 2020, 14:00

Koch şi colegii săi Luca Parmitano, de la Agenţia Spaţială Europeană, şi Aleksandr Skvortsov, de la agenţia rusă (Roscosmos) au ajuns pe Terra cu o capsulă Soyuz, care a aterizat în stepa din Kazahstan la ora 09.12 GMT.

În decembrie 2019, Christina Koch a stabilit un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spaţiu de o femeie. Koch, în vârstă de 41 de ani, a sosit pe ISS pe 14 martie 2019.

Anterior, recordul în domeniu i-a aparţinut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 289 de zile la bordul ISS, în anii 2016 – 2017, potrivit Agenţiei spaţiale americane. Recordul absolut pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spaţiu l-a stabilit rusul Valeri Poliakov, cu 437 de zile, în timp ce Scott Kelly a stabilit recordul similar pentru un astronaut al NASA, 340 de zile.

Koch a marcat istoria NASA şi prin faptul că, în octombrie 2019, a participat la prima misiune în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) care a fost efectuată doar de astronaute, alături de colega sa Jessica Meir.

Koch a vorbit pentru NBC, marţi, despre dorinţa sa „de a inspira următoarele generaţii de exploratori”.

Prima femeie care a ajuns în spaţiu a fost cosmonauta sovietică Valentina Tereşkova. Misiunea sa din 1963 este şi singura solo efectuată de o femeie.

Sally Ride a fost prima femeie americană care a călătorit în spaţiu, la bordul navei spaţiale Challenger, 1983.

Un an mai târziu, astronauta sovietică Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o ieşire în afara staţiei spaţiale (Salyut 7), potrivit Mediafax.