Home » D:News » Agenția Spațială Română anunță că poluarea din România a scăzut în timpul stării de urgență

Agenția Spațială Română anunță că poluarea din România a scăzut în timpul stării de urgență

Agenția Spațială Română anunță că poluarea din România a scăzut în timpul stării de urgență
Poluarea cu oxizii de azot are efecte grave asupra sănătății oamenilor
Publicat: 22.05.2020

În timpul stării de urgență instaurate la 15 martie 2020 în România, în mai multe zone din țara noastră, în special în Capitală, au fost raportate niveluri alarmante de poluare. Agenția Spațială Română (ROSA) anunță că, potrivit unui studiu, emisiile de dioxid de azot (NO2) au scăzut însă pe teritoriul României, în cele două luni.

ROSA precizează că scăderea poluării cu NO2 observată pe teritoriul României poate fi o consecință a instaurării stării de urgență, având în vedere că multiple alte studii au observat o îmbunătățire a calității aerului în aceeași perioadă și în alte țări, cum ar fi Italia  și Franța.

„Rezultatul măsurătorilor reflectă o combinație complexă a mai multor factori, dificil de cuantificat”, mai transmite sursa citată.

Un satelit european monitorizează și poluarea din România

Analiza a fost efectuată de compania românească Terrasigna, pe baza datelor din satelit ale misiunii europene Copernicus Sentinel-5P. Măsurătorile au vizat evoluția săptămânală a dioxidului de azot de la începutul anului și până la data de 5 mai 2020.

Compania românească a prelucrat datele privind concentrația acestui poluant atât pentru întreg teritoriul României, cât și pentru zona București-Ilfov.

În hărțile din GALERIA FOTO, culoarea bleu deschis indică o valoare scăzută a dioxidului de azot, în timp ce brunul roșcat reprezintă o valoare ridicată a acestui poluant.

„Reprezentările grafice relevă o scădere a concentrației de dioxid de carbon în lunile martie și aprilie și începutul lunii mai, perioadă care a coincis cu instaurarea stării de urgență pe teritoriul României”, a declarat Florin Șerban, Director General Terrasigna.

Poluare extremă în București, în aprilie

În continuare, acesta a precizat că: „o scădere puternică se poate observa și în dinamica dioxidului de azot deasupra regiunii București-Ilfov, tendință întreruptă de o creștere temporară a noxelor înregistrată în săptămâna 8-14 aprilie 2020, o perioadă care a coincis cu un fenomen de poluare extremă sesizat de locuitorii Capitalei”.

Oxizii de azot sunt un produs al procesului de combustie, fiind una dintre consecințele traficului rutier, ale activităților industriale și ale producției de energie electrică.

Aceștia sunt responsabili pentru formarea smogului și pot cauza ploi acide, reducerea vizibilității și contribuie la efectul de seră.

Pentru oameni și animale, dioxidul de azot este foarte toxic, provocând în special probleme respiratorii, începând cu iritații ale căilor respiratorii și până la apariția emfizemului pulmonar.

Vă recomandăm să citiți și:

Medici: Când poluarea depăşeşte limitele normale, nu aerisiţi casele

Ce plante trebuie să ai neapărat în apartament ca să domoleşti poluarea din Bucureşti

Poluarea cu particule fine poate duce la o progresie mai rapidă a Alzheimerului

Produsele casnice aduc o contribuţie surprinzător de mare la poluarea aerului

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase