Home » Natură » Produsele casnice aduc o contribuţie surprinzător de mare la poluarea aerului

Produsele casnice aduc o contribuţie surprinzător de mare la poluarea aerului

Publicat: 19.02.2018
În zonele urbane, emisiile de la produse precum vopseaua, soluţiile de curăţat şi cosmeticele contribuie la poluare mai mult ca arderea combustibililor fosili. La concluzia aceasta a ajuns o echipă de cercetători americani care a publicat recent un studiu în revista Science.

„Sursele poluării aerului devin acum mai diverse în oraşe”, a precizat Brian McDonald, de la Universitatea Colorado-Boulder, co-autorul studiului.

Aceste produse folosite extrem de des emit multe feluri de compuşi organici volatili, care reacţionează cu moleculele din aer precum oxigenul şi oxizii de azot. Astfel se poate genera ozon (O3) la altitudini mici, unde reacţionează cu alte particule rezultate în urma arderii combustibililor fosili. Aceasta este o „reţetă” extrem de nocivă pentru sănătatea oamenilor şi contribuie la generarea smogului, scrie Science News.

Pe o perioadă de şase săptămâni, cercetătorii au colectat mostre de aer din Pasadena din Los Angeles, regiune cunoscută pentru nivelul ridicat de poluare. De asemenea, au evaluat calitatea aerului din interiorul caselor, măsurători realizate de alţi savanţi. Echipa a urmărit moleculele găsite în aceste mostre de aer până la sursele originale, utilizând baze de date care arată anumiţi compuşi organici eliberaţi de anumite produse.

S-a ajuns la concluzia că, în medie, oamenii consumă de 15 ori mai mult combustibil decât produsele casnice. Totuşi, produsele acestea au fost responsabile pentru 38% din emisiile de compuşi organici volatili, în timp ce emisiile diesel şi de benzină sunt responsabile pentru 32% din totalul emisiilor de acest tip.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou studiu schimbă RADICAL percepţia despre poluarea cu plumb. Activitatea umană este mai NOCIVĂ decât s-a crezut

Stratul de ozon este din nou ameninţat de poluare, chiar după ce începuse să îşi revină. ”Descoperirea este înfricoşătoare”

Poluarea din aer este, oficial, factor cancerigen. Care sunt cele mai poluate oraşe din România şi din restul lumii?

Poluarea ucide mai mulţi oameni la nivel global decât tuberculoza sau malaria. În 2015, una din şase morţi a fost provocată de aerul toxic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase