Home » D:News » NASA îşi redenumeşte sediul. Cine a fost Mary Jackson

NASA îşi redenumeşte sediul. Cine a fost Mary Jackson

NASA îşi redenumeşte sediul. Cine a fost Mary Jackson
Sediul general al NASA / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 25.06.2020

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a anunțat că sediul central al agenției din Washington, D.C., va fi denumit după Mary Jackson, prima femeie afro-americană care a lucrat ca inginer în cadrul instituției.

Jackson, matematician și inginer aerospațial, și-a început cariera la NASA în 1951 la West Area Computing Unit din cadrul Centrului de Cercetare Langley din Hampton, Virginia.

„Mary W. Jackson a făcut parte dintr-un grup de femei foarte importante care au ajutat NASA să reușească să trimită astronauți americani în spațiu. Mary nu a acceptat niciodată status quo-ul, ea a ajutat la ruperea barierelor și la desciderea oportunităților pentru afro-americani și pentru femei în domeniul ingineriei și tehnologiei”, a afirmat Jim Bridenstine.

Munca lui Mary și a celorlați angajați de la West Area Computing Unit a devenit cunoscută în întreaga SUA, în 2016, odată cu filmul „Hidden Figures”, o ecranizare a cărţii „Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Mathematicians Who Helped Win the Space Race”, scrisă de Margot Lee Shetterly. Rolul lui Jackson a fost interpretat de Janelle Monáe.

„Suntem onorați că NASA continuă să celebreze moștenirea mamei noastre și a bunicii noastre Mary W. Jackson”, a spus Carolyn Lewis, fiica acesteia.

Mary Jackson, prima femeie inginer din cadrul NASA

Născută și crescută în Hampton, Virginia, Mary W. Jackson a absolvit Institutul Hampton în 1942, cu o diplomă dublă în matematică și fizică. Înainte de a ajunge în industria aerospațială, a lucrat ca profesoară de matematică, contabilă și secretară în armata americană.

La West Area Computing Unit a lucrat inițial ca matematician cercetător, devenind cunoscută drept unul dintre computerele umane de la Langley.

Mary Winston Jackson
Mary Winston Jackson (1921–2005) / Credit foto: NASA

Ulterior, a testat modul în care navele spaţiale reacţionează la vânturile puternice.  Mary Jackson este autoarea a numeroase studii, în special despre zborurile supersonice.

Ea a condus o serie de programe care au influențat angajarea și promovarea femeilor în domeniile științifice, tehnologice, de inginerie și matematică ale NASA. A murit la vârsta de 83 de ani, în 2005. Anul trecut, Mary W. Jackson a fost distinsă postum cu Medalia de aur a Congresului SUA, cea mai mare onoare acordată unui civil.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA apelează la ajutorul internauților pentru „învăța” roverul Curiosity să se deplaseze pe Marte

NASA a ales compania care va lansa roverul VIPER

Câți bani plătește NASA Rusiei pentru transportul unui astronaut în spaţiu

Atmosfera lui Marte se scurge. Noile imagini publicate de NASA îi pot strica planurile lui Elon Musk

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase