Home » D:News » Taxarea carbonului reduce emisiile, arată un studiu care a durat 20 de ani

Taxarea carbonului reduce emisiile, arată un studiu care a durat 20 de ani

Taxarea carbonului reduce emisiile, arată un studiu care a durat 20 de ani
Credit foto: Pixabay
Publicat: 18.07.2020

Țările care taxează carbonul au emisii mai mici față de cele care nu fac asta.

Încălzirea globală și emisiile de carbon reprezintă două subiecte importante pe care oamenii de știință încearcă să le rezolve sau măcar să le țină sub control. Una dintre modalități folosite pentru acest scop este reprezentată de taxarea emisiilor.

Rezultatele unui studiu arată că țările care taxează carbonul  au rate anuale de creștere a emisiilor de dioxid de carbon care sunt cu aproximativ două puncte procentuale mai mici decât țările care nu fac asta. Această concluzie este validă chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare mulți alți factori, notează Science Alert.

Emisiile au tendința de a scădea în țările care taxează carbonul

În medie, emisiile au scăzut cu 2% anual, în intervalul 2007-2017, în cazul țărilor care au taxat emisiile. În comparație, statele care nu au adoptat astfel de politici au înregistrat o creștere de 3% în aceeași perioadă.

Diferența dintre o creștere de 3% pe an și o scădere de 2% pe an este de 5%. Cercetătorii explică faptul că aproximativ 2% din această diferență poate fi pusă pe seama taxării, în timp ce restul 3% este generat de către alți factori.

Una dintre cele mai importante provocări pe care cercetătorii le-au avut de rezolvat în cadrul acestui studiu vizează stabilirea proporției în care taxarea a dus la scăderea emisiilor și delimitarea de alți factori precum îmbunătățirea tehnologiilor, creșterea economiei și a populației sau măsurile de sprijinire a combustibililor alternativi.

Cercetătorii au plecat de la ideea că taxarea suplimentară a carbonului va duce la scăderea emisiilor. În medie, un euro suplimentar pe tonă de dioxid de carbon este asociat cu o scădere a ritmului anual de creștere a emisiilor în sectoarele pe care le acoperă cu aproximativ 0,3%.

Studiul Carbon pricing efficacy: Cross-country evidence poate fi consultat pe site-ul Universității Naționale din Australia.

Citește și:

Pandemia a cauzat o scădere de 17% a emisiilor de carbon în luna aprilie

Efectele bune ale restricţiile impuse de pandemie: cea mai mare scădere a emisiilor de carbon din istorie

Nouă state din UE cer o taxă pentru emisiile de carbon ale aeronavelor

Raport dramatic al Naţiunilor Unite: Pentru a se evita o catastrofă trebuie scăzute drastic emisiile de carbon. Cu cât va creşte nivelul oceanelor până în anul 2100

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase