Home » D:News » Coronavirusuri capabile să infecteze oamenii ar fi existat în lilieci de zeci de ani

Coronavirusuri capabile să infecteze oamenii ar fi existat în lilieci de zeci de ani

Coronavirusuri capabile să infecteze oamenii ar fi existat în lilieci de zeci de ani
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 02.08.2020

Coronavirusuri capabile să infecteze oameni ar fi trecut neobservate în lilieci de zeci de ani.

Cercetările sugerează că unul dintre cei mai apropiați strămoși a virusului care provoacă boala COVID-19 a apărut în lilieci în urmă cu 40 – 70 de ani.

Oamenii de știință au spus că virusul era pregătit să treacă de la lilieci la oameni de ceva timp.

Astfel, cercetătorii spun că asta scade considerabil din credibilitatea teoriilor conspiraționiste care susțin că SARS-CoV-2 a fost creat în laborator.

De unde și cum au apărut aceste virusuri în populația umană

David Robertson, profesor la Universitatea din Glasgow, a spus că deși noul coronavirus este din punct de vedere genetic foarte apropiat de virusurile de lilieci cunoscute, acestea sunt separate de timp, anume câteva decenii.

„Asta sugerează că aceste virusuri cu potențialul de a trece la oameni au existat de ceva vreme. Trebuie neapărat să înțelegem de unde și cum au apărut aceste virusuri în populația umană”, a explicat Robertson, unul dintre autorii noului studiu.

Noile cercetări subliniază nevoie de mai multe monitorizare asupra bolilor emergente și de extragerea de mai multe mostre din populațiile de lilieci, dacă dorim să prevenim viitoarele pandemii.

„Dacă aceste virusuri au existat timp de mai multe decenii asta înseamnă că au avut destul oportunități să găsească noi specii gazdă”, a mai adăugat Robertson.

O „rudă” a lui SARS-CoV-2

Cercetătorii au comparat compoziția genetică a SARS-CoV-2 cu cea a altor virusuri „înrudite” de la lilieci, printre care și un virus numit RaTG13.

Oamenii de știință au descoperit cele două virusuri au în comun un strămoș, însă au continuat pe căi evoluționare diferite acum câteva decenii, potrivit BBC.

Mark Pagel, profesor la Universitatea din Reading, a spus că cercetările sugerează că, de fapt, coronavirusurile capabile să infecteze oamenii au fost prezente în lilieci de 40 – 70 de ani, însă au rămas nedetectate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care liliecii sunt responsabili pentru atâtea boli, inclusiv pentru coronavirus

Un nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2, identificat la lilieci

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci carne de liliac. Anunţul oamenilor de ştiinţă

Liliecii, câinii şi pisicile se vând din nou în pieţele din China

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase