Cercetătorii de la MIT au testat un dispozitiv inspirat de filmul „Inception” care permite manipularea viselor

14 08. 2020, 19:00

Construirea și manipularea viselor reprezintă un subiect explorat de filme SF precum „Inception”, însă am putea în curând avea abilitatea de a manipula conținutul viselor unei persoane prin intermediul unui dispozitiv creat de oamenii de știință de la Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Dispozitivul experimental pentru manipularea viselor dezvoltat de experții de la MIT funcționează prin faptul că o persoană trebuie să își amintească anumite cuvinte cheie care declanșează temele de vise și experiențele dorite.

Dezvoltarea dispozitivului a fost coordonată de Adam Haar Horowitz.

Horowitz a descris modul în care dispozitivul numit „Dormio” ar putea permite oamenilor de știință să desfășoare un proces cunoscut drept „targeted dream incubation” (TDI), ceea ce are loc în timpul primei etape de somn atunci când o persoană se află la granița dintre starea conștientă și cea hipnagogică.

Elementul esențial în experimentul cercetătorilor de la MIT

În timpul acestui stadiu, Horowitz explică faptul că starea minții noastre este „flexibilă și divergentă”.

Deși starea hipnagogică are aceleași senzații „fluide” precum faza mișcării rapide a ochilor (REM), oamenii încă pot auzi și procesa sunetele din jurul lor pe măsură ce trec de la starea trează la cea de somn și vice versa.

Potrivit experților, acesta este un element esențial în „targeted dream incubation” și manipularea viselor unei persoane.

Ce rezultate a înregistrat experimentul de manipulare a viselor

În cadrul experimentului Dormio, cu ajutorul a 49 de participanți, experții MIT au folosit semnalul audio „amintește-ți să te gândești la un copac”, ceea reprezintă tema viselor lor, informează Science Alert.

Imediat ce dispozitivul descoperă date psihologice care arată că persoana a adormit, sistemul o va trezi pentru scurt timp, astfel încât persoana va spune ce îi trece prin minte în timp ce sunt încă adormiți.

Raportul verbal al viselor va fi mai apoi înregistrat prin intermediul unei aplicații mobile.

Rezultatul experimentului a fost un succes în 67% dintre raporturile de vise care făceau referire la copaci.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Abilitatea de a controla visele ar putea rezolva misterul conştiinţei

Ce reprezintă, de fapt, visele? 5 mari explicaţii care au fost date de-a lungul timpului

6 lucruri surprinzătoare care ne pot influenţa visele

Savanţii au găsit în sfârşit locul din creier de unde încep visele. ”Este unul dintre cele mai importante studii”