Home » D:News » Vești bune! Epidemia de COVID-19 a intrat în scădere. Anunţul Societăţii Române de Epidemiologie

Vești bune! Epidemia de COVID-19 a intrat în scădere. Anunţul Societăţii Române de Epidemiologie

Publicat: 06.08.2020
Vești bune! Epidemia de COVID-19 a intrat în scădere. Anunţul Societăţii Române de Epidemiologie
Sursa foto: Pixabay

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, sune că epidemia de coronavirus este în scădere progresivă. Numărul bazal de reproducere a căzut sub 1, faţă de 10 iulie, când era de 1,21. Scăderea depinde de gradul în care vom reuşi să respectăm regulile de igienă și distanțare.

Veşti bune de la Societatea Română de Epidemiologie: epidemia de coronavirus a intrat în scădere progresivă. Ce anume îi face pe experţi să afirme acest lucru? Vicepreşedintele societăţii spune că faptul că numărul bazal de reproducere, ceea ce înseamnă ccâţi pacienţi poate infecta un singur om, a scăzut sub 1. Acest număr este acum 0,96, faţă de data de 10 iulie, când acest număr era de 1,21.

Asta înseamnă că acum o persoană infectată poate infecta mai departe încă o persoană. Dacă numărul bazal ar fi, teoretic, 15, o persoană pozitivă infectează alte 15.

Acest număr arată, de fapt, rata de transmisibilitate. Un număr care trece de 1 ne arată o epidemie în creştere, iar sub 1 arată o epidemie cu tendinţe de scădere.

„Cu cât va scădea mai mult sub 1, cu atât va fi mai bine”

„Cu cât va scădea mai mult sub 1, cu atât va fi mai bine, şi eu sper ca oamenii să fie conştienţi de responsabilitatea pe care o au faţă de ei şi faţă de cei din jur. În mod logic dacă transmisibilitatea scade, şi numărul de infectaţi noi va scădea, pe cale de consecinţă şi numărul de infectaţi noi va scădea, şi numărul de forme grave de boală va scădea, şi cazurile din terapie vor scădea, şi decesele vor scădea. Este vorba despre oferta pe care i-o faci virusului. Dacă nu respecţi măsurile faci o ofertă mare şi el va infecta mulţi oameni, iar dacă respecţi măsurile îi faci o ofertă mică şi el va infecta mai puţini oameni”, a spus Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, potrivit Mediafax.

Evoluţia acestui număr în luna august va depinde enorm de cât de responsabili vom fi. Dacă vom respecta cu stricteţe regulile de igienă, portul măştii şi distanţarea socială acest număr ar putea fi şi mai mic, scenariu de dorit, spune epidemiologul, mai ales că din toamnă lucrurile s-ar putea complica, pentru că epidemia de Covid se va suprapune peste cea de gripă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase