Home » D:News » Telescopul Magellan a primit finanțarea necesară pentru testarea componentelor optice

Telescopul Magellan a primit finanțarea necesară pentru testarea componentelor optice

Publicat: 22.09.2020
Telescopul Magellan a primit finanțarea necesară pentru testarea componentelor optice
Cuantumul subvenției se ridică la 17,5 milioane de dolari. Credit foto: GMTO

Cuantumul subvenției se ridică la 17,5 milioane de dolari.

Telescopul Gigant Magellan (GMT) tocmai a primit o finanțare importantă care va a ajuta la dezvoltarea și testarea tehnologiilor avansate care vor oferi viitorului observator capacitatea de a surprinde imagini extrem de clare. Fundația Națională pentru Științe din SUA (NSF) a acordat o subvenție de 17,5 milioane de dolari către GMTO Corporation, care construiește GMT și se va ocupa de operarea acestui, odată cu instalarea în Munții Anzi în decursul acestui deceniu, notează Space.

Banii, primii acordați proiectului GMT de către NSF, „înseamnă că observatorul va fi important pentru întreaga comunitate astronomică din SUA”, a declarat pentru Space președintele GMTO, Robert Shelton.

Această finanțare ne permite într-adevăr să ne accelerăm progresele în ceea ce privește componentele critice”, a spus Shelton. „De asemenea, acesta este de părere că acești bani vor permite echipei care se ocupă de construirea acestui observator să facă o treabă mai bună.

Noul telescopul Magellan

GMT va integra șapte oglinzi primare cu o lățime de 8,4 metri într-o singură suprafață de colectare a luminii de 80 picioare 24,5 m, de trei ori mai lată decât orice telescop optic care funcționează astăzi. Obiectivul mare va include, de asemenea, șapte oglinzi secundare adaptive (ASM), fiecare dintre acestea având o lățime de un metru și o grosime de doar 2 milimetri, cu sute de dispozitive de fixare atașate pe spate.

Abilitățile optice superioare depăși de zece ori puterea a celebrului telescop spațial Hubble al NASA, au spus membrii echipei GMT. Astronomii vor folosi GMT pentru o varietate de proiecte cu importante, de la vânătoarea de semne de viață în atmosfera exoplanetelor din apropiere până la studierea naturii materiei întunecate și a energiei întunecate, care domină universul, dar rămân în mare parte misterioase.

Oamenii de știință explică faptul că construirea și asamblare GMT se dovedește o sarcină extrem de complexă și asta deoarece  amplasare oglinzilor trebuie făcută aproape la perfecție existând o marjă de eroare de doar 25 de nanometri, aproximativ mărimea unei molecule de dioxid de siliciu, din care se fabrică sticla.

Segmentele de oglindă primare 1 și 2 sunt complet finisate, iar segmentul 3 este lustruit acum la laboratorul Richard F. Caris de la Universitatea din Arizona. Segmentele 4 și 5 așteaptă să fie procesate, a spus Shelton.

Citește și:

Reparația radiotelescopului care vânează extratereștri, al doilea cel mai mare din lume, se face cu ajutorul unui model computațional

NASA a terminat de construit oglinda telescopului Nancy Roman

Ruperea unui cablu a avariat grav Arecibo Observatory, al doilea cel mai mare radiotelescop din lume

NASA amână din nou lansarea telescopului spaţial James Webb, înlocuitorul lui Hubble

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase