Home » D:News » Un test de sânge poate identifica o infecție virală înainte de apariția primelor simptome

Un test de sânge poate identifica o infecție virală înainte de apariția primelor simptome

Un test de sânge poate identifica o infecție virală înainte de apariția primelor simptome
Oamenii de știință explică faptul că acest test de sânge oferă posibilitatea alegerii unor decizii mai bune legate de tratamente. Credit foto: Pixabay
Publicat: 28.09.2020

Oamenii de știință explică faptul că acest test de sânge oferă posibilitatea alegerii unor decizii mai bune legate de tratamente.

O echipă de oameni de știință Universitatea Duke, Statele Unite ale Americii, au descoperit o serie de biomarkeri care indică cu precizie numeroase infecții virale de-a lungul etapelor clinice ale bolii, oferind un nou mod potențial de a ghida tratamentul, deciziile carantinare și alte intervenții clinice și de sănătate publică în ceea ce privește stabilirea bolilor infecțioase endemice și pandemice, notează Medicalxpress.

Testul de sânge utilizează expresia genetică pentru a prezice corect nouă infecții virale respiratorii diferite printre care se numără inclusiv gripa, enterovirusul, adenovirusul, coronavirusuri despre și virusuri despre care se știe că cauzează răceli. Testul arată genele organismului care răspund la un agent patogen înainte ca simptomele să fie prezente.

Un instrument important pentru îmbunătățirea îngrijirilor medicale

„În timp ce studiul nostru a fost realizat înainte de pandemia de COVID-19, datele noastre arată că acești biomarkeri ai infecției virale sunt prezenți și detectabili înainte ca boala clinică să se dezvolte și, astfel, ar putea sta la baza unor abordări noi pentru identificarea timpurie și gestionarea focarelor virale emergente și a pandemiilor „, a declarat dr. Micah McClain, profesor asociat al Departamentul de Medicină de la Universitatea Duke și autor principal studiului.

McClain a spus că sunt în curs studii suplimentare pentru a determina eficacitatea markerilor genomici în detectarea SARS-CoV-2, tulpina de coronavirus care cauzează COVID-19. Constatările preliminare din aceste studii au fost făcute publice și urmează să treacă printr-o procedură de evaluare. Cercetătorii lucrează de ani de zile pentru a dezvolta și a regla teste care să distingă rapid infecțiile bacteriene de infecțiile virale, o problemă de sănătate publică pentru a se asigura că antibioticele sunt prescrise corect. Antibioticele sunt ineficiente împotriva virușilor, iar utilizarea lor necorespunzătoare a alimentat creșterea numărului de bacterii rezistente la tratament.

Cercetătorii au înscris 1.465 de studenți la Duke între 2009 și 2015 și i-au monitorizat pe tot parcursul anului universitar pentru prezența și severitatea a opt simptome ale infecțiilor tractului respirator. Participanții au completat un sondaj online zilnic, evaluând simptomele pe o scară de la 0 la 4. Pentru majoritatea participanților la studiu, testul de expresie genică a prezis cu precizie infecția virală cu până la trei zile înainte de simptomele maxime și de multe ori înainte de apariția oricărui simptom. Pentru gripă, testul a avut o precizie de 99%,de 95% precis pentru adenovirus și 93% precis pentru tulpina de coronavirus care poate cauza răceala.

Studiul citat a fost publicat în The Lancet Infectious Diseases.

Citește și:

Un test de sânge poate evalua eficiența imunoterapiei

Maladia Alzheimer va putea fi depistată printr-un simplu test de sânge. Când vor fi disponibile astfel de teste

Un test de sânge depistează 5 tipuri de cancer cu până la patru ani înainte de stabilirea diagnosticului

Un nou tip de ”test de sânge” ar putea detecta cancerul. Cum funcţionează firul magnetizat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase