Home » Știință » Un test de sânge poate evalua eficiența imunoterapiei

Un test de sânge poate evalua eficiența imunoterapiei

Un test de sânge poate evalua eficiența imunoterapiei
Testul reprezintă o varianță neinvazivă de evaluare a starea diferitelor forme de cancer.
Publicat: 09.08.2020

Testul reprezintă o varianță neinvazivă de a evalua starea diferitelor forme de cancer.

Imunoterapia are rolul de a stimula sistemul imunitar pentru a lupta singur împotriva diferitelor forme de cancer. Deși această formă de tratament duce la reducerea tumorilor, doar un număr redus de pacienți prezintă rezultate pozitive, aproximativ 20-30%. Din nefericire, medicii nu pot aprecia care sunt acei pacienți care beneficiază de efectele acestei terapii, notează Medicalxpress.

Pe lângă rata limitată de succes a imunoterapiei, trebuie precizat și faptul că această terapie poate duce, în cazul unui număr mic de pacienți, la o serie de efecte secundare severe. O mai bună înțelegere a riscurilor și beneficiilor ar permite medicilor și pacienților să ia cele mai bune decizii legate de cursul tratamentului.

Un test de sânge

O echipă de cercetători de la Centrul pentru Cancer al Prințesei Margareta, Canada, au desfășurat un studiu pentru a descoperi o modalitate de a evaluare a riscurilor și beneficiilor asociate imunoterapiei. Ei au descoperit că răspunsul individual la tratament poate fi prevăzut în câteva săptămâni, pe baza creșterii sau a scăderii nivelurilor de fragmente de ADN care sunt lăsate de tumori în sânge.

Studiul a constatat că o scădere a acestor fragmente de ADN tumoral circulant la șase-șapte săptămâni după tratamentul cu pembrolizumab, folosit în imunoterapie, a fost asociată cu un răspuns benefic la medicament și o rată de supraviețuire mai extinsă.

„Noile tehnologii de secvențiere de generație viitoare pot detecta și măsura aceste fragmente minuscule de resturi celulare care plutesc în fluxul sanguin în mod precis și sensibil, permițându-ne să identificăm destul de rapid dacă cancerul este activ”, explică dr. Scott Bratman, autor al studiului.

Cercetătorii au expus în studiul lor și povestea lui Azim Jamal, în vârstă de 71 de ani, diagnosticat cu cancer de gât în 2016. Acesta a fost tratat cu radiații și terapii moleculare, dar acestea au avut un succes limitat. În 2017, medicii au decis folosirea imunoterapiei și acum, în 2020, maladia pare a fi dispărut.

Azim Jamal  a făcut parte din grupul pe care a fost testată această nouă metodă de evaluare a imunoterapiei și explică faptul că ales să facă asta pentru a-și crește șansele de supraviețuire, dar și pentru a ajuta alte persoane care suferă de cancer.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citește și:

Cercetătorii au identificat peste 200 de gene care au legătură cu cancerul cerebral

Un algoritm a identificat cancerul de prostată cu o acuratețe perfectă

Mutațiile cancerului sunt cauzate de o toxină bacteriană și pot fi prevenite

ADN-ul ”dezordonat” favorizează capacitatea celulelor canceroase de a se adapta la tratamente

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase