Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca poate împiedica până la 70,4% dintre oameni să se îmbolnăvească. Un rezultat surprinzător este că nivelul de protecție crește până la 90% dacă prima doză de vaccin este mai scăzută, arată studiile clinice finale.
Vaccinul împotriva SARS-CoV-2 de la Oxford este al treilea care înregistrează rezultate promițătoare, după Pfizer/BioNTech și Moderna, ale căror vaccinuri au fost produse cu tehnologii diferite. Cele din urmă au anunțat o eficiență de aproape 95%, iar compania Pfizer a aplicat pentru licență în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.
Deși rezultatele de la Oxford ar putea să nu pară printre cele mai îmbucurătoare, oamenii de știință au spus că nu pot fi comparate, pentru că studiile au inclus persoane care au dezvoltat forme ușoare și severe de boală, spre deosebire de celelalte două companii.
Vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca are câteva avantaje importante. Vaccinul poate fi ținut la frigider, astfel că poate fi transportat cu ușurință și folosit oriunde în lume. De asemenea, este mult mai ieftin, o doză ajungând să coste aproape 3 lire sterline, față de peste 20 de lire sterline pentru celelalte două vaccinuri.
Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de Oxford. Producerea a început deja și 4 milioane de doze au fost distribuite până acum, însă acestea nu pot fi folosite până când vaccinul nu obține licență.
Important de menționat este că Oxford și AstraZeneca au arătat deja că vaccinul funcționează cu eficiență în cazul persoanelor în vârstă precum și în grupuri de tineri și că este sigur. Există indicații deja că ar putea să ajute la oprirea transmiterii bolii.
„Anunțul ne duce cu un pas mai aproape de momentul în care vom putea folosi vaccinuri pentru a opri efectele devastatoare cauzate de COVID-19. Vom continua să colaborăm cu organele de reglementare pentru a oferi informații detaliate despre vaccin. A fost un privilegiu să facem parte din acest efort multinațional, care va aduce beneficii pentru întreaga lume”, a declarat prof. Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford, care a coordonat cercetările, potrivit The Guardian.
Totodată, oamenii de știință au mai spus că nu pot explica în totalitate de ce o doză inițială mai mică pare să ofere o protecție mai bună. „Noi credem că prin administrarea unei doze mai mici sistemul imunitar este stimulat în mod diferit, îi oferim o mai bună șansă pentru a reacționa”, a explicat prof. Andrew Pollard, director al Grupului de Vaccinare de la Oxford și investigator șef al studiului clinic de la Oxford.
Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca a arătat un răspuns imunitar „încurajator”
Chimicalele din produsele de uz casnic ar putea îngreuna vaccinarea împotriva COVID-19
Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are peste 90% eficiență. „O zi mare pentru umanitate”