Home » D:News » Prima țară care a acceptat comercializarea cărnii crescute în laborator

Prima țară care a acceptat comercializarea cărnii crescute în laborator

Publicat: 06.12.2020

Singapore va deveni prima țară unde se va comercializa carne crescută în laborator.

Singapore a acceptat vânzarea de carne de pui crescută în laborator de către start-upul american Eat Just, firma susţinând că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru ceea ce ei numesc „carne curată” care nu provine de la animale sacrificate.

Carnea, care urmează să fie vândută sub formă de nuggets, va avea un preț similar cu cel al puiului premium atunci când va fi lansată pentru prima dată într-un restaurant din Singapore, „într-un termen foarte scurt”, a spus co-fondatorul și CEO-ul Josh Tetrick, citat de Reuters.

Cererea pentru alternative la carnea obişnuită este în creştere pe fondul preocupărilor legate de starea de sănătate, bunăstarea animalelor şi mediul înconjurător. Mai multe produse care înlocuiesc carnea și care sunt bazate pe proteine din plante, promovate de firmele Beyond Meat Inc, Impossible Foods și Quorn, se află deja pe rafturile supermarketurilor şi în meniurile restaurantelor.

Însă aşa-numita „carne curată” sau „carne de cultură”, care este crescută în laborator din celule musculare provenite de la animale, este încă într-un stadiu incipient, având în vedere costurile ridicate de producție.

Planuri ambițioase în Singapore pentru producția alimentară

Singapore, un oraș-stat cu o populație de 5,7 milioane de locuitori, produce în prezent doar aproximativ 10% din alimentele necesare, însă și-a stabilit planuri ambițioase de creștere în următorul deceniu, prin sprijinirea agriculturii de înaltă tehnologie și a noilor mijloace de producție alimentară.

Josh Tetrick a declarat că Eat Just, al cărei sediu se află în San Francisco, este în discuții și cu autoritățile de reglementare din Statele Unite ale Americii și că speră ca acceptarea cărnii crescute în laborator de către Singapore să fie urmată și de „SUA, Europa și alții”.

Agenția pentru Alimentație din Singapore a declarat că a revizuit datele referitoare la procesare, controlul producției și testarea siguranței înainte de a acorda aprobarea.

Eat Just a spus că va fabrica produsul în Singapore, unde intenționează să înceapă și producerea unui înlocuitor de ouă pe bază de fasole mung, pe care îl vinde deja în Statele Unite.

Investitori mari în companiile care testează carne crescută în laborator

Fondat în 2011, Eat Just îi numără deja pe magnatul Li Ka-shing din Hong Kong și pe Temasek, o companie de investiții de stat din Singapore, printre susținătorii săi. CEO-ul Josh Tetrick a precizat că start-upul a strâns peste 300 de milioane de dolari de la înființare, în prezent fiind evaluat la aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

La nivel global, peste 20 de companii testează pește, carne de vită și pui cultivate în laborator, în speranța că vor intra pe un segment pentru care nu sunt încă dovezi al pieței alternative a cărnii.

Competitorii Eat Just au atras la rândul lor investitori atrăgători. De exemplu, Memphis Meats, cu sediul în SUA, a strâns fonduri anul acesta într-un acord condus de SoftBank Group din Japonia și Temasek, avându-i totodată ca susținători și pe celebrii miliardari Bill Gates și Richard Branson.

Shiok Meats din Singapore, care își propune să devină prima companie care vinde creveți crescuți în laborator, este susținută de Henry Soesanto, CEO-ul Monde Nissin Corp, care deține și Quorn.

Vă recomandăm să citiți și:

O companie din Singapore vrea să fie prima care pune pe piață produse din carne crescută în laborator

Israelienii sunt aproape să creeze ”carnea de laborator”, care nu necesită omorârea animalelor

Un start-up din Israel vrea să producă carne în spațiu

Renunţarea la consumul de carne, soluţie pentru omenire de a combate încălzirea globală

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Test de cultură generală. Ce au oamenii în comun cu rechinii?
Ceva s-a prăbușit pe Lună, iar astronomii au reușit să înregistreze momentul
Ceva s-a prăbușit pe Lună, iar astronomii au reușit să înregistreze momentul
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
De ce prețurile petrolului din România rămân neschimbate?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul