Okhotnik, un avion de luptă fără pilot al Rusiei, a fost testat pentru prima oară cu rachete aer-aer

07 12. 2020, 09:00

Vehiculul aerian de luptă fără pilot Okhotnik (UCAV) al Rusiei ar fi fost testat cu rachete aer-aer pentru prima oară.

Deși detaliile rămân limitate, dacă acest lucru este adevărat, ar putea fi o dezvoltare semnificativă pentru „drona de atac”, pe care Rusia speră să o aibă în folosință cel mai devreme în 2024.

Recenta serie de teste cu arme aparent a implicat aeronava în rol de „luptător-interceptor” și a fost relatată de agenția de presă de stat RIA Novosti. Jurnaliștii au scris că testele au avut loc în zona de antrenament Ashuluk din sud-vestul Rusiei.

„Astfel de rachete sunt concepute pentru a distruge alte aeronave”

„De pe aerodromul militar al Centrului de Instruire și Luptă al forțelor aerospațiale rusești de la poligonul din Ashuluk, Okhotnik a efectuat mai multe zboruri cu simulatoare funcționale de rachete aer-aer ghidate. În versiunea de luptă a dronei, astfel de rachete sunt concepute pentru a distruge alte aeronave”, a declarat o sursă de la „complexul militar rus”.

Totuși, folosirea poligonului de la Ashuluk pentru aceste teste cu rachete nu este o surpriză. Situat la aproximativ 130 de kilometri nord de Astrahan, în regiunea de sud-vest a Rusiei, acest complex este operat de Centrul 185 de Instruire și Luptă, singura unitate rusă de acest gen, care are sarcina de pregătire operațională și tactică pentru luptători și unități de apărare antiaeriană. Antrenamentul este destinat să reproducă îndeaproape condițiile de luptă, inclusiv aeronavele „inamice”, apărarea aeriană și elementele de război electronic.

Okhotnik încă se află în faza incipientă de evaluare

S-ar părea că Okhotnik a fost echipat cu rachete aer-aer simulate (AAM), arme inerte cu capabilități de căutare în infraroșu și radar, dar fără motoare și focoase. De asemenea, relatările presei nu menționează dacă au fost utilizate ținte aeriene simulate la testare, potrivit The Drive.

Totodată, nu sunt specificate tipurile de rachete implicate în teste. Jurnaliștii au menționat tipuri de infraroșu și radar, ceea ce ar putea indica faptul că drona a transportat atât AAM cu rază scurtă de acțiune, cât și cu rază medie și lungă de acțiune. Okhotnik încă se află în faza incipientă de evaluare, așadar orice armament antirachetă cuprinde cel mai probabil tipuri care sunt deja în inventar sau cel puțin într-un stadiu avansat de dezvoltare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rusia folosește un sistem de rachete din vremea Războiului Rece pentru a apăra Crimeea

Compania SpaceX va construi pentru Pentagon sateliți de urmărire a rachetelor

China construiește un cosmodrom plutitor pentru viitoarele lansări de rachete

„Monstrul din Marea Caspică” a revenit la viață. Ekranoplanul va deveni vedeta unui parc tematic din Rusia