Home » D:News » De ce Israelul și Gaza apar neclare în majoritatea imaginilor prin satelit

De ce Israelul și Gaza apar neclare în majoritatea imaginilor prin satelit

Credit foto: Google Earth
Publicat: 18.05.2021

Dacă vă uitați la fotografiile cu Israelul și Palestina, respectiv Gaza, din orice platformă publică de imagini prin satelit, este posibil să observați că imaginile sunt surprinzător de neclare. Copacii și mașinile din orașul Gaza nu sunt altceva decât pete neclare pe ecran, inclusiv clădirile fiind greu de identificat. Lipsa imaginilor prin satelit de înaltă rezoluție a reprezentat o problemă pentru analiștii și jurnaliștii care doresc să înțeleagă amploarea conflictului și devastările care au loc în regiune în prezent.

„Știu că este cea mai mică problemă acum în Gaza, însă este absurd faptul că Google (și Bing și chiar Yandex) refuză să furnizeze imagini prin satelit clare pentru unele dintre cele mai dens populate locuri de pe pământ, lovite în mod regulat de atacurile aeriene israeliene”, a scris pe Twitter Aric Toler de la site-ul de jurnalism de investigație Bellingcat.

„Cea mai recentă imagine Google Earth este din 2016 și arată ca un coș de gunoi. Am făcut zoom, la întâmplare, pe o zonă rurală din Siria și au fost peste 20 de imagini realizate de atunci, la o rezoluție foarte mare”, a adăugat Toler, citat de IFL Science.

Lipsa imaginilor satelitare la rezoluție înaltă din Israel și Palestina nu are drept cauză lipsa tehnologiei, ci este rezultatul unei legi din SUA puțin cunoscută.

Amendamentul care a interzis fotografierea clară a Israelului

Este vorba de amendamentul Kyl-Bingaman (KBA), intrat în vigoare printr-o lege din 1997, care interzice publicarea de imagini din satelit detaliate ale Israelului de către agențiile din SUA. Mai exact, KBA spune că guvernului SUA i s-a permis să dea o licență doar pentru colectarea sau difuzarea imaginilor satelitare ale Israelului, cu condiția să nu fie „mai detaliate sau precise decât imaginile satelitare din Israel care sunt disponibile din surse comerciale”.

Cu alte cuvinte, companiilor americane nu li s-a permis să adune și să distribuie imagini ale Israelului și Palestinei, cu excepția cazului în care acestea erau la o calitate scăzută. Legea nu menționează explicit Palestina, dar a fost aplicată teritoriilor palestiniene ocupate precum Gaza și Cisiordania.

Israelul și Palestina au fost singurele locuri din lume în care a fost aplicată o astfel de lege. Nu s-a dezvăluit niciodată cum a apărut această reglementare, însă mulți au susținut că a fost ca parte a preocupărilor legate de „securitatea Israelului”. Alții afirmă că amendamentul KBA a fost un exemplu de cenzură folosită pentru a ascunde acțiunile Israelului împotriva palestinienilor, cum ar fi demolarea caselor.

Deoarece legea se aplică doar Statelor Unite, companiile din alte țări au realizat în ultimele decenii imagini prin satelit ale regiunii. Cu toate acestea, din moment ce SUA a dominat piața comercială a imaginilor prin satelit, majoritatea fotografiilor puse la dispoziția publicului au fost de proastă calitate.

Legea a fost abrogată, dar nu sunt în continuare imagini

Amendamentul Kyl-Bingaman a devenit însă o problemă pentru comunitatea științifică, de la oamenii de știință din domeniul climei și până la arheologi, care susțin schimbul deschis de informații în munca lor. În fața acestei opoziții, interdicția KBA a fost ridicată în iulie 2020, însă multe dintre imaginile satelitare din regiune, disponibile la scară largă, sunt în continuare la o calitate destul de slabă.

BBC a întrebat Apple și cu Google despre calitatea fotografiilor cu Israelul și Palestina furnizate pe platformele lor de imagini prin satelit (deși trebuie subliniat că sunt obținute prin companii terțe). Apple a răspuns că lucrează pentru a-și actualiza imaginile din regiune, în timp ce Google a spus că probabil își vor actualiza platforma odată ce vor fi disponibile imagini la o rezoluție mai mare, însă nu au în plan să o facă curând.

Maxar și Planet Labs, două dintre cele mai mari companii care înregistrează imagini prin satelit, pun deja la dispoziție imagini la o rezoluție înaltă din Israel și Gaza, însă acestea nu sunt disponibile la liber investigatorilor și oamenilor de știință.

Vă recomandăm să citiți și:

Violențele dintre Israel și Fâșia Gaza: Cum s-a ajuns aici

David Ben Gurion, părintele statului Israel

Acordurile de la Oslo. Soluția propusă de Yitzhak Rabin pentru rezolvarea problemei arabe a Israelului

Inscripția din parcul arheologic Beit Guvrin-Maresha care îi contrariază pe academicieni

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase