Home » D:News » Arizona ar putea omorî condamnații la moarte cu Zyklon B, gazul folosit de naziști

Arizona ar putea omorî condamnații la moarte cu Zyklon B, gazul folosit de naziști

Publicat: 04.06.2021

De când a fost introdusă pedeapsa cu moartea pe continentul nord american, în 1608 (în colonia Jamestown), metodele de punere în practică au evoluat de-a lungul timpului, în încercarea ca sentința să fie cât mai „umană”. Spânzurătoarea, plutonul de execuție sau scaunul electric au fost folosite de-a lungul timpului, însă injecția letală a rămas singura metodă de pedeapsă capitală aplicată în majoritatea statelor americane.

În contextul în care companiile farmaceutice au devenit reticente în a vinde doze de substanțe letale pentru pedeapsa cu moartea, iar aprovizionarea cu anestezice a scăzut, unele state s-au orientat spre forme mai clasice de punere în practică a sentinței.

În 14 mai, guvernatorul din Carolina de Sud a semnat un proiect de lege prin care este permisă aplicarea pedepsei cu moartea prin execuție cu pluton sau electrocutare în situațiile în care nu este posibilă folosirea injecției letale.

Statul Arizona pare să aibă o abordare diferită. Potrivit unor documente obținute de The Guardian, Arizona se pregătește să folosească gazul cu cianură de hidrogen (acidul cianhidric) ca formă de pedeapsă capitală.

Zyklon B, gazul folosit de naziști pentru exterminare

Acidul cianhidric, un gaz extrem de toxic vândut sub numele de Zyklon B, a fost folosit pe scară largă de către Grrmania nazistă în lagărele de exterminare. În anii ’90, cianura de hidrogen a fost utilizată în camerele de gazare pentru condamnații la moarte, însă nu a mai fost folosită de statul Arizona de 22 de ani.

Noile documente au arătat că Departamentul penitenciarelor din Arizona a cheltuit 2.000 de dolari pentru achiziționarea ingredientelor necesare pentru fabricarea acidului cianhidric, precum și detalii despre eforturile de renovare a unei camere de gazare, construită în 1949 și folosită timp de 22 de ani la închisoarea de stat din Florence.

Credit foto: Shutterstock

Totodată, au fost derulate o serie de teste pentru a evalua dacă poate fi funcțională și se crede că statul ar putea reintroduce această metodă de pedeapsă cu moartea. Testele pentru a verifica dacă încăperea este etanșă au inclus câteva metode destul de primitive, cum ar fi aprinderea unei lumânări în zonele cu posibile scurgeri pentru a vedea dacă flacăra pâlpâia.

Documentele arată că aceste camere de gazare funcționează prin combinarea cianurii de potasiu și a acidului sulfuric, creând cianură de hidrogen care este apoi eliberată în cameră. Această metodă de aplicare a pedepsei capitale nu este una blândă. Au fost necesare 18 minute pentru ca Walter LaGrand să moară, el fiind ultimul om executat într-o cameră de gazare din Arizona, în 1999.

Lipsa substanțelor necesare injecției letale a dus la situații dramatice

A fost o agonie de scurtă durată comparativ cu cea a deținutul Joseph Wood, din 2014, a cărui execuție a durat aproape două ore și a necesitat 15 doze de cocktail de substanțe letale. De atunci, Arizona a căutat metode alternative la injecția letală, însă a refuzat să renunțe la pedeapsa capitală.

Lipsa substanțelor necesare execuției cu injecția letală a fost amplificată de interdicția de export impusă de Uniunea Europeană, care se opune pedepsei capitale. Din această cauză multe state americane au apelat la substanțe netestate, iar rezultatele au fost dramatice.

În prezent, există 115 deținuți condamnați la moarte în Arizona. Lipsa substanțelor a întârziat punerea în aplicare a sentințelor. Până în prezent, autoritățile din Arizona nu au făcut nicio declarație oficială cu privire la potențiala utilizare a  camerelor de gazare pentru punerea a în practică a pedepselor capitale, astfel că nu se știe dacă a fost o simplă testare sau statul american intenționează să continue planul.

Eventuala reintroducerea a acestei metode de pedeapsă capitală este considerată inacceptabilă în secolul XXI, a afirmat Robert Dunham, director executiv al Centrului de Informații pentru Pedeapsa cu Moartea, făcând referire și uciderea a peste un milion de evrei în camerele de la Auschwitz și în alte lagăre de exterminare naziste.

Vă recomandăm să citiți și:

Statul Oklahoma doreşte să folosească o altă procedură considerată ”mai umană” pentru pedepsele capitale. Metoda este însă una controversată

Execuţia prin utilizarea elefantului: Metoda bizară prin care unii criminali erau pedepsiţi în antichitate

În aşteptarea pedepsei cu moartea: IMAGINI tulburătoare cu tinere din închisorile iraniene care îşi aşteaptă sfârşitul alături de copiii lor nou-născuţi – GALERIE FOTO

Heinrich Himmler: cel mai malefic nazist din istorie

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase