Home » D:News » Cum a mințit fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, pentru faimă și bani

Cum a mințit fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, pentru faimă și bani

Publicat: 10.09.2021

Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, a „mințit și înșelat” pentru bani și faimă, au susținut procurorii în prima zi a procesului fostei vedete din Silicon Valley.

Elizabeth Holmes se confruntă cu 12 capete de acuzare pentru fraudă.  Aceasta anunța o tehnologie revoluționară pentru testarea sângelui, iar compania Theranos ajunsese să valoreze 9 miliarde de dolari.

Holmes este acuzată că a înșelat investitorii și pacienții, susținând că Theranos ar putea detecta boli obișnuite folosind doar câteva picături de sânge dintr-o înțepătură în deget.

Avocații ei au spus că este, pur și simplu, o femeie de afaceri naivă a cărei firmă nu mai există.

„Eșecul nu este o crimă. Dorința de a încerca și faptul că nu reușești, nu este o crimă”, a declarat Lance Wade, unul dintre avocații lui Elizabeth Holmes, notează BBC.

Holmes neagă toate acuzațiile care i se aduc, dar dacă va fi găsită vinovată ar putea primi până la 20 de ani de închisoare.

Fostul director executiv al companiei, Ramesh „Sunny” Balwani, care a avut o relație de iubire de ani de zile cu Elizabeth Holmes, se confruntă cu aceleași acuzații, dar va fi judecat separat anul viitor. De asemenea, el a pledat nevinovat.

Elizabeth Holmes, numită cea mai tânără miliardară din lume

Elizabeth Holmes a fondat compania Theranos în 2003,  la vârstă de 19 ani, fiind numită cea mai tânără miliardară din lume și „următorul Steve Jobs”, datorită tehnologiei revoluționare pe care o promitea.

Visul lui Holmes s-a sfârșit în 2015, când s-a aflat că dispozitivele sale de testare a sângelui nu funcționau.

Procurorul Robert Leach a declarat că Holmes și Balwani au recurs la fraudă în 2009, după ce marile companii farmaceutice au refuzat să sprijine Theranos și au rămas fără bani. Cei doi au mințit cu privire la teste și au supraevaluat performanța firmei pentru a asigura investiții de milioane de dolari între anii 2010 și 2015.

Aceștia ar fi mințit că testele erau verificate de gigantul farmaceutic Pfizer și că tehnologia a fost utilizată de armata SUA în domeniu, potrivit procurorului.

„Devenise ceea ce dorise. Unul dintre cei mai renumiți CEO din Silicon Valley și din lume. Dar sub fațada succesului lui Theranos existau probleme grave. În cele din urmă, Theranos a eșuat și  Elizabeth Holmes a rămas fără nimic”, a spus procurorul.

În calitate de șefă a companiei Theranos, Holmes ar fi înșelat o serie de oameni puternici care au investit în jur de 700 de milioane de dolari în firmă, inclusiv Henry Kissinger și Rupert Murdoch.

Citește și: 

Tentative de fraudă prin intermediul mesajelor tip SMS, folosind FAN Courier și OLX

Avertisment pentru utilizatorii de carduri. Cea mai recentă metodă de fraudă cibernetică

Infractorii cibernetici recurg la programări false la vaccinare pentru cei care au bitcoin

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase