Home » D:News » O navetă spațială dezvoltată de Uniunea Sovietică, oferită la schimb pentru un craniu uman

O navetă spațială dezvoltată de Uniunea Sovietică, oferită la schimb pentru un craniu uman

Publicat: 12.10.2021
O navetă spațială dezvoltată de Uniunea Sovietică, oferită la schimb pentru un craniu uman
Sursa foto: CC BY-SA 4.0/ Wikimedia

În 1988, prima navetă spațială din clasa Buran dezvoltată de Uniunea Sovietică, echivalentul navetei spațiale de la NASA, a efectuat primul său voiaj, înconjurând Pământul de două ori fără echipaj la bord.

Cinci ani mai târziu, programul navetei spațiale a fost anulat și avionul nu s-a mai înălțat niciodată printre nori, fiind menit să-și ducă restul vieții într-un hangar din apropiere de cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Însă, în 2002, acoperișul hangarului s-a prăbușit, iar prototipul cândva impresionant a fost distrus.

A doua navetă spațială din clasa Buran, numită Burya, a avut o soartă la fel de dezamăgitoare. La începutul anului 2021, potrivit unor relatări apărute în presă, vehiculul a fost acoperit de graffiti în timp ce se afla în depozitul din Baikonur.

Navetă spațială sovietică, în schimbul unui craniu uman

Acum, situația a devenit și mai ciudată, Rusia fiind în conflict cu un afacerist kazah numit Dauren Musa, care susține că el este proprietarul navetei spațiale Burya. Printr-o întâmplare bizară, afaceristul spune că va oferi la schimb naveta spațială pentru un craniu uman.

Naveta spațială Buran aterizează pe pista de la Centrul Spațial Baikonur după un test de zbor efectuat cu succes, 15 noiembrie 1988. Sursa foto: Profimedia

Musa a oferit la schimb naveta luna trecută, potrivit publicației deținută de statul rus RT, pentru craniul ultimului kazah khan, Kenesary Kasymov, un erou care a condus revolta împotriva încercărilor Imperiului Rus de a coloniza regiunea în anii 1840.

„Nu curge apă prin venele noastre, ci sânge”

Modul în care naveta spațială a ajuns în posesia lui Musa nu este tocmai clar. Companiile spațiale rusești au vândut numeroase bunuri în urma căderii Uniunii Sovietice, astfel că este posibil ca Musa să fi ajuns atunci în posesia avionului sau l-a cumpărat mai târziu de la altcineva.

Afaceristul a folosit un limbaj colorat pentru a-și exprima determinarea de a ajunge la o înțelegere cu statul rus. „Nu curge apă prin venele noastre, ci sânge, iar acesta miroase a pelin”, a spus afaceristul.

Însă, există o mare problemă pentru că nimeni nu știe, de fapt, unde se află acest craniu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul craniului cu urechi din Napoli a fost elucidat

Cum a ajuns craniul unei femei din Epoca de Piatră în adâncurile unei peșteri din nordul Italiei

Un craniu controversat, vechi de 7 milioane de ani, ar putea să nu fie atât de uman pe cât am crezut

Craniul unei „rude” a oamenilor, vechi de două milioane de ani, dezvăluie noi detalii despre evoluția noastră

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase