Home » D:News » China va trimite sâmbătă trei astronauți pe noua stație spațială

China va trimite sâmbătă trei astronauți pe noua stație spațială

Publicat: 15.10.2021

China va trimite, sâmbătă dumineața, trei astronauți pe noua stație spațială în curs de amenajare. Din echipaj va face parte și o astronaută care va rămâne pe stație timp de șase luni.

Va fi a doua din cele patru misiuni planificate cu echipaj pe stația spațială, care urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului viitor.

Lin Xiqiang, purtătorul de cuvânt al programului spațial cu echipaj al Chinei, a afirmat că cei trei se vor afla în capsula Shenzhou-13, care va fi lansată sâmbătă la ora 00:23, ora Beijingului (vineri 19:23, ora României), potrivit Reuters.

Comandantul misiunii Shenzhou-13 va fi Zhai Zhigang, în vârstă de 55 de ani, care provine din primul lot de astronuați ai Chinei antrenați la sfârșitul anilor ’90.

Zhai va fi însoțit în spațiu de Wang Yaping (41 de ani) și Ye Guangfu (41 de ani). Wang va fi prima femeie astronaut care va vizita stația spațială chineză.

Misiune specială pentru cei trei astronauți pe stația spațială chineză

Misiunea, cunoscută sub numele de Shenzhou-13, care înseamnă „Nava divină” în chineză, va fi a doua în spațiu a lui Zhai și Wang și prima pentru Ye.

Echipajul va avea de desfășurat trei obiective principale pe stația spațială:

  • să verifice sustenabilitatea şederilor prelungite în spaţiu;
  • să iasă în spațiu pentru a testa rezistenţa costumelor, a braţelor robotice şi a staţiei;
  • să desfășoare și experimente ştiinţifice pe orbită.

În aprilie 2021, China a început construcția a ceea ce va fi prima sa stație spațială permanentă, odată cu lansarea Tianhe, primul și cel mai mare dintre cele trei module ale stației denumită Tiangong (Palatul Ceresc).

Tianhe, puțin mai mare decât un autobuz urban, va fi zona de locuit după ce stația spațială va fi finalizată.

Echipajul anterior, alcătuit din trei persoane (misiunea Shenzhou-12), a rămas pe Tianhe timp de 90 de zile, din iunie până în septembrie. Actualul echipaj va petrece în spațiu 180 de zile.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima ieșire în spațiu a astronauților chinezi care lucrează la stația spațială „Palatul Ceresc”

China adaugă 18 astronauți echipajului Palatului Ceresc, viitoarea sa stație spațială

Se pun bazele primelor module ale viitoarei stații spațiale comerciale internaționale

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase