Home » D:News » OMS avertizează că anul 2022 ar putea aduce o penurie globală de seringi

OMS avertizează că anul 2022 ar putea aduce o penurie globală de seringi

OMS avertizează că anul 2022 ar putea aduce o penurie globală de seringi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.11.2021

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că lumea s-ar putea confrunta cu o penurie de până la 2 miliarde de seringi în 2022, fapt ce amenință eforturile globale de vaccinare dacă producția nu va fi îmbunătățită.

Penuriile sunt rezultatul campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19, cu miliarde de seringi mai multe decât în mod normal fiind folosite în lumea întreagă, afectând grav rezervele globale.

Lisa Hedman, consilier senior la OMS pentru accesul la medicamente și produse de sănătate, a declarat că, pe măsură ce aprovizionarea cu dozele de vaccin împotriva COVID-19 crește, rezervele de seringi trebuie să țină pasul.

O penurie de seringi ar putea avea un impact asupra sănătății publice „pentru mulți ani”

„Am putea avea o penurie de seringi pentru imunizare, fapt ce ar putea duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de imunizare. În funcție de cum va decurge vaccinarea, deficitul ar putea fi între 1 și 2 miliarde”, a spus Hedman.

Până acum, peste 7,25 de miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate la nivel global. Cifra este aproape dublă față de vaccinurile administrate în mod normal în fiecare an, precum și dublu față de numărul de seringi necesare.

Hedman a precizat că un efect grav al unei penurii ar putea fi amânarea vaccinărilor de rutină, fapt ce ar putea avea un impact asupra sănătății publice „pentru mulți ani” dacă o generație întreagă de copii ratează vaccinările copilăriei.

„Facem eforturi pentru a reduce riscul la zero”

De asemenea, penuriile ar putea duce la practică incorectă și periculoasă de refolosire a seringilor și acelor, scrie Science Alert.

Hedman a subliniat că orice problemă asupra aprovizionării cu seringi ar putea fi agravată prin restricții de export și chestiuni legate de transport. Consilierul a îndemnat țările să se aprovizioneze cu seringi din avans pentru a evita situații de panică.

„Facem eforturi pentru a reduce riscul la zero în ceea ce privește cifra reală a deficitului”, a adăugat consilierul OMS.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Avertisment OMS: Încă o jumătate de milion de europeni pot muri de COVID-19

OMS a cerut date suplimentare de la Merck despre medicamentul său împotriva COVID-19

OMS trebuie să „modernizeze” campania anti-fumat. Scrisoarea deschisă semnată de experți mondiali

OMS vrea altă anchetă pentru a afla de unde provine coronavirusul: „Poate fi ultima şansă de a înţelege originile acestui virus”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase