Va fi sau nu vaccinarea obligatorie în România? Răspunsul lui Arafat

22 11. 2021, 08:22

Nu se discută în acest moment despre vaccinarea obligatorie sau despre un lockdown pentru nevaccinați în România, a spus șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Întrebat, în contextul situației din Austria, care impune vaccinarea obligatorie din 1 februarie, despre situația României, Arafat a răspuns că în acest moment la CNSU nu există o astfel de abordare.

„Austria și alte țări discută de obligativitatea vaccinării, sunt și unele măsuri mai dure acolo unde acum este o creștere a valului și a cazurilor noi. Noi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor și sigur că și datorită măsurilor și poate că și populația devenit mai atentă. Totuși trebuie să recunoaștem că s-au mai vaccinat, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. Totuși s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. În acest moment nu este pusă pe masă o discuție fie referitoare la vaccinarea obligatorie, fie la un lockdown pentru nevaccinați”, a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Austria reintroduce de luni lockdown-ul total, iar vaccinarea devine obligatorie începând cu 1 februarie. Lockdown-ul va dura de la 10 la 20 de zile, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg.

Valeriu Gheorghiță: foarte puțin probabil să facem vaccinul din șase în șase luni

Șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a asusținut că probabil, anul viitor se va schimba strategia anti-COVID. Virusul nu o să dispară, dar este foarte puțin probabil să facem vaccinul din șase în șase luni, a spus Gheorghiță.

Medicul Valeriu Gheorghiță susține că în următorul an virusul nu o să iasă din circulație și o să apară focare în special în perioada sezonului rece.

„Foarte puțin probabil să-l facem din șase în șase luni, vom trece în a doua parte importantă… Virusul nu va ieși din circulație, dar vom trece în perioada în care virusul rămâne mai ales, mai intens, când e frig”, a explicat Valeriu Gheorghiță, potrivit mediafax.

Estimările specialiștilor arată că pandemia s-ar putea încheia peste aproximativ un an.

„Noi sperăm ca din a doua jumătate a anului 2022 să intrăm în perioada post pandemică”, a precizat Gheorghiță.

Medicul Gheorghiță a mai spus că este posibil ca anul viitor să apară alt vaccin adaptat perioadei de după pandemie.