Home » D:News » Stația Spațială Internațională – noi manevre de evitare a deșeurilor spațiale

Stația Spațială Internațională – noi manevre de evitare a deșeurilor spațiale

Publicat: 03.12.2021

Stația Spațială Internațională (ISS) a trebuit să facă noi manevre de evitare, pe 3 decembrie, pentru a se îndepărta de un fragment al unui vehicul de lansare american. A fost cel mai recent incident dintr-o serie în care resturile spațiale au forțat astronauții să răspundă, a declarat șeful agenției spațiale ruse.

Apelurile pentru monitorizarea și reglementarea deșeurilor spațiale au crescut de când Rusia a efectuat în noiembrie 2021 un test de rachete anti-satelit. Acest lucru a generat un câmp de resturi pe orbită despre care oficialii americani au spus că ar reprezenta un pericol pentru activitățile spațiale de ani de zile, notează Reuters.

Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a declarat vineri că ISS a fost forțată să facă manevre de evitare din cauza deșeurilor spațiale rezultate dintr-un vehicul de lansare american trimis pe orbită în 1994.

Roscosmos a spus că orbita stației, într-o manevră neprogramată efectuată pentru controlul misiunii, a coborât cu 310 metri timp de aproape trei minute pentru a evita o ciocnire.

Rogozin a adăugat că manevra nu va afecta lansarea planificată a rachetei Soyuz MS-20 de pe 8 decembrie din cosmodromul Baikonur din Kazahstan și andocarea acesteia la ISS.

Resturile spațiale constau din vehicule de lansare aruncate sau părți ale unei nave spațiale care plutesc în spațiu și riscă să se ciocnească cu sateliții sau cu ISS.

Nu este prima dată când Stația Spațială Internațională face manevre de evitare

Într-un articol de opinie publicat joi în Financial Times, fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că distrugerea satelitului de către Rusia, luna trecută, riscă să transforme spațiul într-un depozit de vechituri.

„Dacă nu ne schimbăm strategia, oportunitățile de a ne îmbunătăți viața pe Pământ ar putea fi distruse pentru generații”, a scris el.

Deșeurile spațiale au forțat, de asemenea, NASA să amâne o ieșire în spațiu pentru a înlocui o antenă defectă de pe ISS. În noiembrie 2021, ISS a efectuat manevre de evitare față de un fragment dintr-un satelit chinez dezafectat.

Roscosmos a spus că speră că șeful NASA, Bill Nelson, va vizita Rusia în prima jumătate a anului 2022 pentru a discuta despre cooperarea ulterioară pe ISS.

Vă recomandăm să citiți și:

Macron pleadează pentru cooperare europeană după naufragiul imigranților din Canalul Mânecii

Oficial SUA avertizează asupra atacurilor cibernetice care ar putea ucide oamenii

Avertisment pentru Statele Unite ale Americii de la liderii talibanilor

Marina rusă poate efectua „lovituri imprevizibile” dacă este necesar. Ce spune Vladimir Putin

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase