Home » D:News » Un vaccin ARNm împotriva gripei tocmai a oferit rezultate pozitive în studiul de fază 1

Un vaccin ARNm împotriva gripei tocmai a oferit rezultate pozitive în studiul de fază 1

Un vaccin ARNm împotriva gripei tocmai a oferit rezultate pozitive în studiul de fază 1
Foto: Ian Hutchinson/ Unsplash
Publicat: 14.12.2021

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat date promițătoare dintr-un studiu uman în stadiu incipient pentru un vaccin ARNm împotriva gripei, bazat pe aceeași tehnologie folosită în vaccinul său de succes împotriva COVID-19.

S-a constatat că acest vaccin ARNm împotriva gripei este sigur și a evocat cu succes niveluri ridicate de anticorpi la 180 de persoane la toate nivelurile de dozare, atât la adulții mai tineri, cât și la adulții în vârstă.

„Chiar înainte de pandemia de COVID-19, aproximativ 3 milioane de oameni au murit în fiecare an din cauza infecțiilor respiratorii, iar mulți alții sunt spitalizați sau se îmbolnăvesc din cauza acestor virusuri”, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel.

Efectele secundare au fost ușoare și au apărut mai des la adulții mai tineri decât la adulții în vârstă. Cele mai frecvente au inclus durere și sensibilitate la locul injectării, precum și dureri de cap, dureri musculare și articulare și oboseală.

Următoarea etapă a studiului, care implică 500 de persoane, a început în luna noiembrie 2021 și urmărește să stabilească nivelul de dozare potrivit și să compare vaccinul antigripal Moderna cu vaccinurile deja autorizate, dezvoltate folosind metode mai tradiționale. Rezultatele intermediare sunt așteptate la începutul anului 2022.

Etapele ulterioare ale studiului vor evalua eficacitatea vaccinului. Majoritatea vaccinurilor actuale împotriva gripei se bazează pe virusuri inactivate cultivate în ouă de găină.

Tulpinile de virus trebuie selectate cu șase până la nouă luni înainte ca vaccinurile să fie destinate a fi utilizate, iar eficacitatea lor este de aproximativ 40-60%.

Acest vaccin ARNm împotriva gripei poate imuniza împotriva a mai multor tulpini virale simultan

Moderna și alți producători de vaccinuri, inclusiv Sanofi, speră că tehnologia ARNm, care provoacă un răspuns imun prin furnizarea de molecule genetice care conțin codul pentru părți cheie ale unui agent patogen în celulele umane, poate accelera dezvoltarea și producția imunizării și crește eficacitatea.

Mai multe molecule de ARNm care codifică tulpini diferite pot fi, de asemenea, livrate în aceeași injecție, o metodă de vaccinare mai eficientă care ar putea reduce sarcina asupra sistemelor de sănătate publică, scrie Science Alert.

Vaccinul experimental împotriva gripei de la Moderna este „cvadrivalent”, adică vizează patru tulpini de gripă: A/H1N1, A/H3N2, B/Yamagata și B/Victoria, selectate pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Compania dezvoltă, de asemenea, alte vaccinuri împotriva gripei care extind și mai mult acoperirea tulpinilor, inclusiv un „amplificator pan-respirator” pentru a acoperi COVID-19, gripa și virusul respirator sincițial (RSV), un virus comun care provoacă răceala, dar care poate fi mult mai grav pentru sugari și bătrâni.

Vă recomandăm să citiți și:

Reluarea călătoriilor a fost impulsionată de vaccinarea împotriva COVID-19 și munca la distanță

Efectele pandemiei. Turismul de nuntă în România a luat amploare în 2021

Un studiu arată că oamenii cu boli psihice prezintă un risc mai mare pentru formele severe de COVID-19

Aspirina nu îmbunătăţeşte rata de supravieţuire la pacienţii cu COVID-19 – studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase