Home » D:News » Câți dintre copiii români sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră

Câți dintre copiii români sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră

Câți dintre copiii români sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 15.01.2022

Cei mai mulți dintre copiii români, 67%, sunt îngrijorați de calitatea aerului, iar trei sferturi sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului, arată datele unui studiu realizat de Salvați Copiii România.

Potrivit studiului, cei mai mulți dintre copiii din România, 71%, sunt interesați de problemele de mediu, două treimi (68%) consideră că este ușor să aleagă soluții ecologice în viața de zi cu zi și că sunt în măsură să influențeze politicienii pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu (65%).

Totuși, mai puțin de jumătate dintre copii consideră că primesc suficiente informații despre probleme climatice și de mediu la școală (42%).

România este percepută de copii ca fiind mai puțin responsabilă decât alte țări în lupta împotriva schimbărilor climatice, o cotă mică de încredere fiind acordată politicienilor: doar 30% dintre copii consideră că politicienii pot preveni și reduce problemele climatice și de mediu.

„Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample”

Principalul subiect de interes este poluarea aerului (64%), pentru care se înregistrează cel mai înalt nivel de cunoștințe deja deținut. Defrișarea este principala problemă pentru care copiii doresc ca guvernul român să ia măsuri imediate (32%). Urmează deșertificarea, încălzirea globală și risipa de alimente.

Școala este principalul loc de învățare despre mediu și climă, 76% dintre copii aleg această opțiune. Cercetarea indică faptul că cu cât școala oferă mai multe informații, cu atât crește preocuparea copiilor pentru toate probleme de mediu. De asemenea, 41% dintre copii acordă un rol de informare rețelelor sociale, în timp ce 49% declară că au participat la cursuri de educație ecologică la școala lor, iar 83% dintre ei doresc să participe la astfel de cursuri.

Studiul arată că fetele sunt cu 10% mai dornice să învețe la școală decât băieții. 10% dintre copii spun că au existat situații în care s-au simțit jigniți sau ridiculizați de către adulți din cauza implicării lor în protecția mediului, iar 15% de către colegi/grupuri de colegi.

„Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample de inegalitate și nerespectare a drepturilor de bază ale copiilor, ceea ce complică situația. Viitorul copiilor care deja suferă de consecințele cele mai grave ale schimbărilor climatice pare a fi dramatic, dacă statele nu iau măsuri adecvate. Deși copiii nu pot fi făcuți responsabili pentru accelerarea schimbărilor climatice, ei vor plăti în viitor pentru greșelile și lipsa de acțiune a politicienilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase