Home » D:News » Rușii efectuează exerciţii militare de amploare în Marea Neagră

Rușii efectuează exerciţii militare de amploare în Marea Neagră

Rușii efectuează exerciţii militare de amploare în Marea Neagră
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.01.2022

Rusia efectuează exerciţii militare de amploare în mai multe zone din lume, inclusiv în Marea Neagră, în contextul tensiunilor cu Ucraina şi cu Alianţa Nord-Atlantică privind arhitectura de securitate a Europei.

Peste 20 de nave şi submarine militare au efectuat, miercuri, exerciţii cu muniţie reală în Marea Neagră, în apropierea Crimeei. „Exerciţiul are rolul testării capacităţilor de reacţie în cazul ameninţărilor simultane, maritime şi din aer”, a comunicat Flota militară rusă a Mării Negre, conform agenţiilor Tass şi Reuters.

În paralel, Rusia a detaşat un avion de vânătoare Suhoi Su-35 în Belarus, iar unităţile militare din zona Mării Caspice au fost plasate în stare de alertă.

Exerciţii militare planificate în perioada ianuarie-februarie

Navele Flotei militare Nordice a Rusiei au iniţiat exerciţii în Marea Barents, inclusiv prin testarea unităţilor Forţei de Reacţie Rapidă.

Armata rusă a planificat o serie de exerciţii militare în perioada ianuarie-februarie. Exerciţiile intervin în contextul tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică. În total, exerciţiile din Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Nordului, Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific şi Marea Barents implică 140 de nave şi submarine, peste 60 de avioane militare, 10.000 de militari şi 1.000 de sisteme de atac.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat.

„Preşedintele Rusiei va face uz de forţă militară”

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Washingtonul a semnalat miercuri că nu este clar dacă Vladimir Putin a luat „decizia definitivă” privind o intervenţie militară în Ucraina. „Toate datele indică faptul că preşedintele Rusiei va face uz de forţă militară la un moment dat, poate acum, poate la jumătatea lunii februarie, nu este clar dacă a luat decizia definitivă”, a afirmat Wendy Sherman, subsecretar de Stat american. Vizita la Beijing, pentru Jocurile Olimpice de Iarnă, la începutul lunii februarie, „ar putea avea impact asupra calendarului preşedintelui rus”, a subliniat oficialul american.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase